Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] Problem z popupem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Jarod
Na wstępie zaznaczę, że szukałem ale nie znalazłem rozwiązania które spełniałoby moje oczekiwania.

Aplikacja pobiera jakieś informacje o czymś, załóżmy, że o towarach (podstawowe). Użytkownik może zobaczyć więcej szczegółów poprzez kliknięcie na link/obrazek. Wtedy otwiera się okienko popup o ustalonych wymiarach np. 600x600 i w tym okienku skrypt wyśiwetla pobrane z bazy danych informacje.

Mam problem z tworzeniem takiego popupa zgodnego z xhtml strict i nie wiem jak takiego popupa wywołać z przekazanymi wcześniej informacjami..

Proszę o pomoc/przykład/wskazówki.
revyag
1. O otwieraniu popupa na pewno nie szukałeś bo 5 sekund na google i
http://www.sitepoint.com/article/xhtml-strict-popups

2. Co do przekazywania informacji to do popupa przekazuj tylko id, a na podstawie tego id już w popupie pobieraj potrzebne dane. popup.php?id=1
Jarod
Znalazłem ciekawą stronę (niestety nie pamiętam adresu), która nakierowała mnie.

Poniżej kod zgodny z XHTML Strict dla potomstwa winksmiley.jpg

Wkleić w nagłówku:
Kod
<script type="text/javascript" src="scieżka do pliku/popUp.js"></script>

Nazwa pliku popUp.js
Kod
function popUp(sURL, sType, sHeight, sWidth)
{
    var sOptions = "";
    if (sType == "console") sOptions = "resizable, height=" + sHeight + ", width=" + sWidth;
    if (sType == "fixed") sOptions = "status, height=" + sHeight + ", width=" + sWidth;
    if (sType == "elastic") sOptions = "toolbar, menubar, scrollbars, resizable, location, height=" + sHeight + ", width=" + sWidth;

window.open(sURL, 'newWin', sOptions);
}

Sposób wywołania:
  1. <?php
  2. echo '<a href="plik.php" onclick="popUp(this.href, 'console', 600, 600); return false;" rel="external">szczegóły</a>';
  3. //lub
  4. echo '<a href="plik.php" onclick="popUp(this.href, 'fixed', 600, 600); return false;" rel="external">szczegóły</a>';
  5. //lub
  6. echo '<a href="plik.php" onclick="popUp(this.href, 'elastic', 600, 600); return false;" rel="external">szczegóły</a>';
  7. ?>

Brakuje mi tylko możliwości ustalania pozycji okna, czyli że ma się otworzyć (licząc od górnego lewego rogu) 300x300. Wiecie jak to zrobić?
pzdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.