Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] Ładowanie flasha
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Adik
Wlasciwie to pierwszy raz spotykam sie a ajaxem i przyznaje ze nie mam zielonego pojecia o tym. A problem polega na tym iz mam logo we flashu ale nie chce zeby na kazdej podstronie sie ladowalo od nowa, wolalbym zeby raz albo tylko na glownej. I dostalem wskazowki zeby uzyc do tego celu AJAXA lecz nie mam pojecia jak tak wiec prosilbym o jakies rozwiazanie lub wskazowki.

Pozdrawiam
yaro
Przecież to logo powinno zostać w cache przeglądarki, więc nie będzie się ładowało ponownie.

Jeślibyś użył AJAX'a to musiałbyś go praktycznie do wszystkiego używać, a to nie ma sensu.
FliSs_tCv
Nie wiem czy dobrze rozumuję twoją wypowiedz ale sadze ze potrzeba Tobie załadowania raz grafiki i wczytywania poprostu w srodku danych na zmiane w zaleznosci od zachcianki ;> ? dobrze zrozumiełem ajk nie to sorka tongue.gif
Adik
Tak ale mi tu nie chodzi o napis ladowanie czy cos w tym stylu, bo samo logo jest tak zrobione ze sie rozklada z malego kwadracika do duzego z zawartoscia. A przy samym przemieszczaniu po podstronach logo sie nie sciaga drugi raz. Chodzilo by mi o to aby logo raz sie zaladowalo od pierwszej do ostatniej klatki, a pozniej odrazu pokazywala sie ostatnia.
No jezeli mialbym uzywac AJAXa na calej stronie to rzeczywiscie komplikuje sprawe bo mam juz ustawiony szablon strone itp i robic to od nowa, no nie bardzo. A w ramce plywajacej da rade to zrobic?
No chyba ze ktos ma lepszy pomysl to czekam na sugestie winksmiley.jpg

Pozdrawiam
abc667
nie wiem czy we flashu da rade obsłużyć ciastka a jak nie to w php sprawdzać ciastko czy jest, jak tak to ładować menu tylko z ostatnią klatką, jak nie ma to ustawić ciastko i załadować flasha z animacją
Adik
@abc667

No dokladnie o cos takiego mi chodzilo, ale gdybym wiedzial jak to zrobic to bym nie zadawal tego pytania. Mozesz powiedziec cos wiecej jak to zrobic ?

Pozdrawiam
abc667
w czystym php by było tak

1. <?php
  2. if(!empty($_COOKIE['menu']))
  3. {
  4. echo 'kod flasha w którym nie ma animacji';
  5. }
  6. else
  7. {
  8. setcookie ( 'menu', 'dd', time()+3600*24*)
  9. echo 'kod flasha z animacją';
  10. }
  11. ?>

no i oczywiście musisz mieć przygotowane dwie wersje flasha

więcej o setcookie" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Adik
Kod ktory podales nie dziala winksmiley.jpg Ale dziekuje za podpowiedz z tym setcookie
Zrobilem tak:
  1. <?
  2. $ciastko = $_COOKIE["ciastko"];
  3. if( !isset($ciastko) )
  4. {
  5.  $ciastko = 'kod1';
  6. }
  7. else
  8. {
  9.  $ciastko = 'kod2';
  10. }
  11. setcookie("ciastko", $ciastko, time()+3600);
  12. ?>

I dziala :-)

Pozdrawiam i dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.