lukasz117
19.08.2007, 18:53:01
Witam mam problem, czytałem artykuły itp o Nice Url bez mod_rewrite ponieważ akurat na serwerze jaki posiadam ta opcja jest zablokowana. Kody do tej funkcji które posiadam wyglądają się działać prawidłowo, tylko nie wiem jak tą funkcję mogę "wkręcić" w mój kod.
Więc... Posiadam główny plik index.php w którym jest kod szablonu. Na środku szablonu znajduję się funkcja, która includuje plik pobrany z $_GET['page'] np. index.php?page=artykuly.php&id=1 przez co wyświetli mi w miejscu gdzie mam include($page); plik artykuły.php.
Teraz jak zrobić, żeby po wywołaniu adresu index/artykuly/1/ zwracało podobną wartość jak index.php?page=artykuly.php&id=1 tyle, że bez mod_rewrite.
azekami
20.08.2007, 00:09:38
Witam!
Mam dokładnie ten sam problem. Strona www.photka.pl - otwiera się OK, natomiast linki includowane są w index.php
Również proszę o pomoc

Pozdrawiam!
azekami
20.08.2007, 21:47:02
Witam ponownie!
Rozwiązanie problemu:
1. Szukasz na swoim hostingu/VPS/dedyku pliku php.ini (w nowych instalacjach najczęściej w /etc/)
2. Otwierasz go w edytorze na shellu lub poprzez WinSCP ( myślę, że to najlepsza metoda - edytor w WinSCP ładny i prosty)
3. Szukasz safe_mode i dajesz wartość Off (myślę, że zostawiając wartość On też będzie działać)
4. Szukasz register_globals i dajesz wartość On
5. Zapisujesz i restartujesz apache`a lub serwer
6. Gotowe!
Pozdrawiam!