Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: składam komputer;)
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
KCG
Planuję zakup komputera. Przykładowo pan z komputerowego mi rozpisał 'podstawowy zestaw':
- Athlon X2 3600
- płyta NF550
- 2x 1GB ddr
- grafika GF 8600 GT
- dysk 250-320GB
- obudowa, zasilacz 400W, nagrywarka dvd itd.

Ja w sumie myślałem o czymś mocniejszym, tylko właśnie jak mocnym? W sumie mało gram, wiem, że w GTA IV będę chciał pograć, a tak to raczej muzyka, filmy, więc niby wymagań nie mam, ale chcę, żeby komputer parę latek posłużył.
Poniżej 3 moje konfiguracje (2 b. podobne smile.gif ):

Pierwsza:
- Athlon X2 4400+ (link)
- jakaś płyta
- 2x 1GB (link)
- dysk Seagate 250GB SATAII 7200rpm (link)
- asus radeon x550 (link)

Druga:
- Athlon X2 5000+ (link)
- płyta np. asus m2a-vm
- 2x 1GB (link)
- dysk (link)
- SAPPHIRE X1650PRO 512MB (link)

Trzecia: (wreście tongue.gif )
- Athlon X2 5200+ (link)
- płyta np. asus m2a-vm
- 2x 2GB (chociaż taniej by było 4x 1GB) (link
- dysk (link)
- PALIT radeon X1950GT 512MB DDR3 (link)

Zastanawiałem się nad monitorem link

Chciałbym się dowiedzieć na jakie parametry poszczególnych rzeczy zwrócić uwagę, uwagi, co do płyt głównych, bo ich nie jestem pewien i ogólnie, co myślicie o tym sprzęcie winksmiley.jpg
Kolejne pytanie widziałem, że na allegro niedrogo są te nagrywarki lightscribe, warto kupić? Wiadomo, że z nadruków by się korzystało od święta, no, ale jak cena podobna smile.gif
I chyba ostatnia myśl na tą chwilę, jaka obudowa? I zasilacz, bo nie chcę byle gówna, tak samo obudowa ma być stabilna, a nie się bujać na wszystkie strony biggrin.gif

Z góry dzięki za pomoc winksmiley.jpg

p.s. szacunek, jak ktoś dotąd doczytał biggrin.gif
tiraeth
Po pierwsze, to dlaczego akurat procesor AMD? Może Core 2 Duo?
Po drugie, czy na pewno chcesz Radeona (ATI)? Podobno GeForce lepiej renderuje OpenGL (mi Radek tnie Compiz/Beryl na Linuchu)
Po trzecie, zasilacz sobie weź mocniejszy, np. 450 albo 500W.
Po czwarte, 2GB ramu w zupełności wystarczą...
Po piąte, obudowa. Jeśli chcesz stylową i tanią obudowę to kup np. to, jeśli interesuje Cię "Pimped Case" - to, to lub to
Po szóste, monitor... nie szukaj monitora w internecie. Lepiej pojedź do jakiegoś sklepu i sprawdź te, które najlepiej Ci pasują. Patrz na kąty widzenia, jasność i odwzorowanie kolorów. Jeśli nie grasz, to zastanów się nad panoramą - komfort dla filmów. Jeśli chcesz kupić to, to lepiej kup sobie CRT... LG, Samsung i Iiyama, najlepiej ok. 21 cali, panorama. Ja mam LG L193ST, kupiłem go ze względu na Tuner TV. Może w przyszłości kupię sobie panoramę.
Diwi
Cytat
Jeśli nie grasz, to zastanów się nad panoramą

Powinno chyba być "Jeśli grasz" gdyź panoramy nadają się znacznie lepiej do grania niż 4:3 winksmiley.jpg

A co do składania komputera to zastanów się nad Core 2 Duo zamiast wszelakiego rodzaju Athlonów.

Pozdrawiam
tiraeth
Diwi: Ile ciekawych gier obsługuje 16:9? No właśnie... na palcach obu rąk policzysz :-)

Więcej informacji odnośnie monitorów (4:3 lub 16:9) tutaj: http://forum.php.pl/Nowy_lcd_panorama_czy_...ard_t75212.html
Diwi
Tiareth, chętnie posłucham jakich to "ciekawych" gier w których w ogóle nie odpalisz 16:10 (16:9 to jest format filmów) nawet za pomocą odpowiednich patchy

Pozdrawiam
KCG
Panoramy jakoś nie chcę, nie wiem, może za szeroki dla mnie tongue.gif To z monitorem jednak pójdę do sklepu winksmiley.jpg
No właśnie myślę, czy radeon, czy geforce? Może ktoś inny coś napisze?
Co do procesora myślicie, że wydajniejszy? Widziałem kiedyś ranking i dominował AMD.

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam winksmiley.jpg
tiraeth
Niech będzie 16:10... Nie interesuję się wymiarami (znam 16:9, 5:4, 4:3).

Odpalić, to odpalisz wszystkie gry, ale nie wszystkie mają natywną obsługę obrazu panoramicznego. Z tego co się orientuję to Counter-Strike 1.6 nie obsługuje (natywnie) rozmiaru 16:10 :-) Trackmania Nations chyba też nie. Jest też pare innych dobrych gierek, które nie obsługują 16:10...

Ale tu nie o gry. Panorama jest lepsza przy programowaniu, oglądaniu filmów i pracy z grafiką.
KCG
Dobrze, ale ja już się przyzwyczaiłem do normalnego rozmiaru, chociaż pomyślę o panoramie, więc ten temat uznajmy za zamknięty, co? smile.gif Chyba, że ktoś się nie może powstrzymać, a teraz czekam na odpowiedzi na pytania z poprzedniego postu, dzięki winksmiley.jpg
Diwi
Cytat
Z tego co się orientuję to Counter-Strike 1.6 nie obsługuje (natywnie) rozmiaru 16:10

Obsługuje

Coś tak mało tych tytułów wymieniłeś więc zanim coś napiszesz upewnij się że nie piszesz bzdur winksmiley.jpg

Co do komputera to ostatnia Twoja opcja jest całkiem całkiem, zmieniłbym jedynie procesor na C2D, jeśli dużo nie grasz reszta będzie ok.

Pozdrawiam
sztosz
I nie pakuj się w GeForcy 8XXX i Radki 2XXX bo to strata pieniędzy :| to są tak mało wydajne karty że szkoda o nich nawet myśleć.
KCG
Sztosz, co proponujesz? (grafika) smile.gif
c2d e4500 - może być? A jaką płytę do tego? Chciałbym, żeby były 4 gniazda pamięci, w razie rozbudowy. Asus, Gigabyte czy jeszcze inną?

pzdr
tiraeth
Cytat
Obsługuje

A jednak nie. Counter-Strike: Source owszem, obsługuje 16:10, ale 1.6 nie.
Cytat
(...) zanim coś napiszesz upewnij się że nie piszesz bzdur winksmiley.jpg

Takim cytatem zakończę dyskusję o grach na 16:10.

Słyszałem (ostatnio na IRC się pytałem o C2D), że E4500 słabo się kręci. E6600 weź :-)

Jeśli chodzi o płytę główną, to zarówno Asus, jak i Gigabyte produkują b. dobre płyty główne. Mi polecano Asus. Pamiętaj, że potem dobrze kupić kartę graficzną od - względnie - Asusa lub Gigabyte'a, np. ASUS GF 7600 GS 256 MB DDR3 (idąć za słowami sztosza, że 8600 jest do bani smile.gif)
gam3r
1. kwestia procesora - ja bym wybrał w tym momencie coś innego niż AMD, miałem już kilka procków tej firmy i są naprawdę dobre i stabilne, jednak w tym momencie palmę pierwszeństwa przejął Intel, jego Core 2 Duo z dużym cachem to miodzio, może w grach nie będziesz czuć różnicy, ale bez wątpienia przy pracy w systemie tak, uruchamiasz kilka programów i żadnych zwolnień, mam takiego w lapku
2. jeśli chodzi o karty grafiki to w testach tych najmocniejszych serii wygrywa GeForce, jednak obie firmy przegrywają na razie z DX10 - ostatnio pojawiła się informacja że architektura DX10 zostanie zmieniona przez Microsoft, dlaczego? Programiści muszą wprowadzić poprawki w swoje najnowsze dzieło (kwestia spadku nawet 30% wydajności w grach po uruchomieniu DX10), zostanie ono oznaczone jako DX10.1 , niby różnica nieduża jednak wszystkie karty kompatybilne z DX10, nie są już kompatybilne z DX10.1 , więc troche poczekaj aż sytuacja się wyjaśni.
3. kwestia pamięci - tutaj nie ma co oszczędzać Corsair/Kingston 2GB minimum ( 800mhz/ 1066mhz ) jak najszybsze możesz sobie sprawić, pracując w trybie DUAL też miodzio
4. no i dysk, w tym momencie przyglądałbym się jego szybkości/jakości pracy a nie pojemności - pod uwagę bierz: cache, obroty, czas dostępu, MB/s, głośność pracy

odwiedź www.benchmark.pl
Diwi
Przepraszam ale to jest mój ostatni post co do panoramy winksmiley.jpg

Cytat
A jednak nie. Counter-Strike: Source owszem, obsługuje 16:10, ale 1.6 nie.

Może najpierw sprawdź zanim coś napiszesz?

http://diwi.civ.pl/counter-strike.png

Pozdrawiam
sztosz
Radeon X1950 karta do 500 zł. GeForce 7900 w podobnej cenie, ale jednak trochę słabszy. JA bym szedł w C2D np. 4400, kręci się diablo dobrze. Choć słyszałem o raczej odosobnionych przypadkach, że 3Ghz nie dało się wykręcić. Płyta? Odpowiednia smile.gif Przejrzyj specyfikację chipsetów na stronie intela i wybierz to czego potrzebujesz smile.gif Pamięci z małymi opóźnieniami. Jeśli planujesz rozbudowę później to 800Mhz, jeśli nie a chcesz oszczędzić, to 667Mhz starczą (wbrew pozorom, z podkręcania pamięci nie ma dużego wzrostu wydajności w normalnej pracy).
KCG
Czyli tak:
- procesor core 2 duo e4400
- asus taki?
- pamięć 2x 1GB
- grafika gf7600 (to wtedy też asus?)
- dysk samsung 320GB
--- 7200rpm (to chyba najwięcej, ile widziałem)
--- cache 16MB
--- czas dostępu ok. 4ms
--- 300MB/s
tylko właśnie nie wiem, jak głośny jest.

jak to wygląda?

wielki dzięki, pzdr
tiraeth
Cytat
tylko właśnie nie wiem, jak głośny jest.

27 dB (odczyt/zapis)
23 dB (praca jałowa)

Jeśli wybierzesz MoBo ASUSA, to kartę też warto wtedy wziąć ASUSA.
KCG
Tylko właśnie, ile tak naprawdę to jest? biggrin.gif bo mi 27 czy 23dB dużo nie mówi. Możesz napisać, jaka głośność jest ok? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.