Na poczatku powiem ze nie jestem totalnie zielony w php :/
Napisałem skrypt rejstracji i logowań. składajaca sie z :
-regist.php ( rejestracja uzytkowników)
-login.php ( logowanie)
-site.html ( strona głowna)
zamieszcze te skrypty
regist.php
<?php switch($_GET['akcja']) { default: <br /><br /><b>REJESTRACJA</b><hr width=\"100%\"><br /> <form action=\"regist.php?akcja=zarejestruj\" method=\"post\"> nick: <input type=\"text\" name=\"nick\"><br /> haslo: <input type=\"text\" name=\"haslo\"><br /> email: <input type=\"text\" name=\"email\"><br /> <input type=\"submit\" value=\"zarejestruj\"> </form> "); break; case "zarejestruj": $nick = $_POST['nick']; $haslo = $_POST['haslo']; $email = $_POST['email']; $plik = $nick.".txt"; konto o nazwie [".$_POST['nick']."] zostalo pomyslnie utworzone !<br /><r /><a href=\"login.php\">ZALOGUJ SIĘ</a> "); break; } ?>
login.php
<?php switch($_GET['akcja']) { default: <b>LOGOWANIE</b><hr width=\"100%\"><br /> <form action=\"login.php?akcja=zaloguj\" method=\"post\"> nick: <input type=\"text\" name=\"nick\"><br /> haslo: <input type=\"text\" name=\"haslo\"><br /> <input type=\"submit\" value=\"zaloguj\"> </form> "); break; case "zaloguj": $nick = $_POST['nick']; $haslo = $_POST['haslo']; $plik = $nick.".txt"; if($nick==$linia[0] && $haslo==$linia[1]) { echo("zalogowales sie pomyslnie!<br /><a href=\"www.google.pl\">przejdz do strony głownej !!!</a>"); } else { } break; } ?>
w sumie wszystko działą rejestruje uzytkowników i loguje. Ale nie tak jakby tego chciał :/
1. podczas rejestracji nie wymusza na uzytkowniku wypełnienia wszystkich pól :/
2. Nie sprawadza czy konto o podanej nazwie juz isnieje :/ i tworzy nowe o istniejacej juz nazwie :/
mam jeszcze 3 problem jak wymusić na uzytkowniku aby strone site.html mozna było ogladać dopiero po rejestracji??
Moze to dla was proste rzeczy ale ja mam z tym mały problem :/
POzdrawiam