Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: <form> i docelowe miejsce pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
some0NE
moze to nie do konca PHP, ale moze ktos bedzie wiedzial winksmiley.jpg

sprawa wyglada tak...

musze zbudowac formularz przesylania plikow, ale podczas przesylania potrzebuje juz dostac sie do tego pliku (tzn. kawalka, ktory zdazyl sie juz przeslac)

pliki standardowo leca do /tmp/[tu_przypadkowy_ciag_znakow]

i tutaj moje pytanko... czy mozna jakos wplynac na to gdzie i pod jaka nazwa zostanie ten plik "tymczasowo" zapisany? jeszcze przed koncem transferu?
ew. w jaki sposob mozna dostac sie do jego nazwy?

do mierzenia przesylu korzystam z PECL'owego "uploadprogress", ale on rowniez nie zwraca mi nazwy tego pliku (a jedynie informacje o nim)

z gory dzieki za pomoc smile.gif
phpion
$_FILES['plik']['tmp_name']
some0NE
Cytat(phpion.com @ 6.09.2007, 15:57:15 ) *

przeczytales calego mojego posta?

odnosze wrazenie, ze NIE
phpion
Cytat(some0NE @ 6.09.2007, 14:42:55 ) *
musze zbudowac formularz przesylania plikow, ale podczas przesylania potrzebuje juz dostac sie do tego pliku (tzn. kawalka, ktory zdazyl sie juz przeslac)

pliki standardowo leca do /tmp/[tu_przypadkowy_ciag_znakow]

i tutaj moje pytanko... czy mozna jakos wplynac na to gdzie i pod jaka nazwa zostanie ten plik "tymczasowo" zapisany? jeszcze przed koncem transferu?
ew. w jaki sposob mozna dostac sie do jego nazwy?

Chyba jednak przeczytałem.

PS: jeśli chcesz odczytać faktyczną nazwę pliki, a nie tymczasową, to użyj $_FILES['plik']['name'] - ale odnośnie tego to już mogłeś sam poszperać.
some0NE
Cytat(phpion.com @ 7.09.2007, 10:03:47 ) *
Chyba jednak przeczytałem.

PS: jeśli chcesz odczytać faktyczną nazwę pliki, a nie tymczasową, to użyj $_FILES['plik']['name'] - ale odnośnie tego to już mogłeś sam poszperać.

mialem na mysli zdanie: "jeszcze przed koncem transferu?"
phpion
questionmark.gif
questionmark.gif
kriqs
w php nie uzyskasz tego wiekszosc wysylaczy z progressbarem sa na cgi czy cos takiego. moze zle szukalem ale w php nie dostaniesz informacji o tym smile.gif
some0NE
Cytat(phpion.com @ 7.09.2007, 10:26:10 ) *
questionmark.gif$_FILES['plik']['tmp_name']questionmark.gif
no tak... bo do tablicy $_FILES oczywiscie mam dostep przed zakonczeniem transferu...

Cytat(kriqs @ 7.09.2007, 10:32:42 ) *
w php nie uzyskasz tego wiekszosc wysylaczy z progressbarem sa na cgi czy cos takiego. moze zle szukalem ale w php nie dostaniesz informacji o tym smile.gif
samo wysylanie z progress barem zalatwia mi pecl'owy dodatek UploadProgress...bede musial chyba przypomniec sobie "C" i zmodyfikowac go tak, zeby zwracal mi rowniez nazwe tymczasowego pliku winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.