Predator446
9.09.2007, 17:05:39
Witam....
Zaczynam pisać pewien skrypt oparty o ajax i zastanawia mnie czy lepiej pisać od podstaw czyli czystego ajax'u czy używać gotowych klas typu advAjax, xAjax itp. Czy napisanie skryptu od podstaw bez używania gotowych klas będzie wydajniejsze? Proszę o wasze opinie i czy piszecie z pomocą już gotowych klas czy nie.
Pozdrawiam....
Ja napisałem kiedyś funckje do obsługi ale używam advAjax. Po co masz tracić czas na pisanie czegoś, co jest już napisane ?
raczej zawsze jest lepiej korzystać z już gotowych klas... nie tracisz czasu na ich pisanie a i wiesz że są przetestowane i działają... ja do tej pory używałem mintAjax i sack...
qqrq
10.09.2007, 13:26:14
Zgadzam się z kolegami wyżej - możesz ewentualnie spróbować zrobić sobie taki mini AJAX-owy framework od podstaw - tak żeby zobaczyć jak to działa i ile to się trzeba namordować żeby działało we wszystkich przeglądarkach...
Zgadzam się ale jeśli masz większy serwis to pokuś się o stworzenie jakiejś klasy.
Będziesz miał wszystko pod kontrolą...
szagi3891
12.09.2007, 09:10:48
Tylko gotowa biblioteka. Polecam jquery. Świetnie napisana z możliwością tworzenia własnych rozszerzeń. Szybka, fajna, mała, wygodna
intol
14.09.2007, 12:05:15
Albo jesteś dobrym programistą i nie wyważasz otwartych drzwi, albo jesteś człowiekiem, który projekt skończy w 3 miesiące, zamiast dwóch tygodni.
kicaj
14.09.2007, 13:10:08
Wlasnie. W kolko ten sam watek, czy uzywac czy napisac...
Ja zawsze pisze wlasne, nie lubie poprostu korzystac z czyjegos rozwiazania, wieksza przyjemnosc:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.