Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Zmiana pliku config(php) w skrypcie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kubap007
Witam!

Napisalem skrypt w jezyku php do automatycznego aktualizowania bazy danych. Jednak zeby zapewnic ze nikt w tym czasie kiedy skrypt wykonuje dzialania nie zmienil nic w bazie korzystajac ze sklepu. W tym celu potrzebuje zmienic stała w pliku config.cfg domyslnie jest ustawiona tak
  1. <?php
  2. define('PSHOP_IS_OFFLINE', '');
  3. ?>

Przy starcie skryptu chce ja zmienic na 1 i konczac zmienic z powrotem tak jak bylo.
Kompletnie mam zacmienie umyslu i nie wiem jak sie za to zabrac.
Czy moge grzebac na tym pliku normalnie jak na tekstowych?questionmark.gif?
Jesli tak to jak odnalzesc to miejsce i czy proponujecie uzyc string_replace?
qqrq
Jak najbardziej grzebanie w pliku. Jeśli w tym pliku jest tylko ten wpis (i innych nie będzie) proponuję na chama nadpisać. Jeśli nie - strpos i normalna konkatenacja stringów.

Chyba, że chodzi ci o coś takiego:

1. <?php
  2. PSHOP_IS_OFFLINE = '1';
  3. ?>

To nie zadziała z prostej przyczyny - to jest stała, a nie zmienna. smile.gif
kubap007
No właśnie to jest ten bol ale wpadlem na pomysl zczytuje caly plik do zmiennej (jest tam wiecej lini)zamykam otwieram ponownie do zapisu robie str_replace calej lini zapisuje zminiony tekst zamykam plik pod koniec znowu otwieram do zapisu i wpisuje pierwotnie zczytany tekst. Taki mam pomysl moze ktos sie do niego ustosunkuje bo jeszcze go nie przetestowalem.
qqrq
No to spróbuj. smile.gif Jak dla mnie powinno być OK.
kubap007
Działa jak wymysle cos optymalniejszego dam znac czarodziej.gif
phpion
A może podejdź do tego inaczej. W czasie uruchamiana skryptu aktualizującego bazę twórz pusty plik np. access_denied. Na końcu skryptu usuń ten plik. Na stronie widocznej na Interneutów sprawdzaj czy plik access_denied istnieje. Jeśli tak to oznacza to aktualizację bazy i wtedy zablokuj dostęp do storny. Jeśli takowego pliku nie ma to puszczasz stronkę. Może coś w ten sposób.
kubap007
Wiesz nie mialem wyboru musialem operowac na tej zmiennej bo taki byl wymog goscia dla ktorego to pisalem oni dzialaja na tym pliku i tak mialo byc ale dzieki za info moze jak bede robil cos o wiekszym stopniu swobody to skorzystam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.