Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Monitorowanie wartości zmiennych
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
keradzlopuki
Witam!

Mam problem którego nie potrafię rozwiązać.
Potrzebuję oprogramowania (sposobu) by monitorować wartości zmiennych w skryptach. Wpisywanie ech,print_r, var_dump zajmuje bardzo dużo czasu i robi się bałagan, no i muszę dodatkowo je opisywać, robić odstępy (horror).
Niestety skrypty nad którymi pracuję są składowymi (modułami) pewnego cms-u, i np. debuggery napisane w php które ładnie dają sobie radę z pojedynczymi plikami tu wysiadają (np. zupełnie nie działają choć wszystko jest ok - bo plik jest dobrze inkludowany i breakpointy działają). Eclipse z dodatkiem pdt i debuggerem zend znów nie chce się odpalić wyskakuje błąd w pliku php.ini - choć w phpinfo() Zend debugger wydaje się być dobrze zainstalowany.

Cytat
Zend logo This program makes use of the Zend Scripting Language Engine:
Zend Engine v1.3.0, Copyright © 1998-2004 Zend Technologies with Zend Debugger v5.2.1, Copyright © 1999-2006, by Zend Technologies

Cytat
Zend Debugger
Expose Zend Debugger always
Passive Mode Timeout 20 seconds
Connector PID 5564

Directive
Local Value
Master Value
zend_debugger.allow_hosts 127.0.0.1 127.0.0.1
zend_debugger.allow_tunnel no value no value
zend_debugger.connect_password no value no value
zend_debugger.connector_port 10013 10013
zend_debugger.deny_hosts no value no value
zend_debugger.httpd_uid -1 -1
zend_debugger.max_msg_size 2097152 2097152

Instalowałem według tej instrukcji tu

Z góry dziękuję za pomoc, byłbym baaardzo wdzięczny.
NuLL
http://ludvik.pl/2007/09/11/eclipse-pdt-de...-z-xdebug-cz-1/ - pozatym debuggerem musisz miec jeszcze soft ktory z nim wspolpracuje smile.gif
keradzlopuki
Xdebug zainstalowany - jego funkcje np. te do wyświetlania zmiennych działają (fajne) ale eclipse (według linku podanego przez NuLL'a) - zawiesza się na launching: Wait XDebug session na 61%.
Proszę o pomoc

No i udało mi się rozwiązać problem:
[xdebug]
xdebug.remote_enable=1
xdebug.remote_host=127.0.0.1
xdebug.remote_port=9000
xdebug.remote_handler="dbgp"
zend_extension=/ścieżka/xdebug.so
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.