Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Korzystanie z plików z polskimi znakami w adresie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bartmasz
Witam!

Mam problem z pobraniem z sieci do skryptu plików zawierających polskie znaki sciana.gif

Na stronie ftp://ftp.uzp.gov.pl/bzp/xml/2007-09-14/ znajdują się pliki xml, które wczytuję w następujący sposób:
  1. <?php
  2. $zrodlo = 'ftp://ftp.uzp.gov.pl/bzp/xml/2007-09-14/2007-09-14-lubuskie.xml';
  3. simplexml_load_file($zrodlo);
  4. ?>

i działa. W przypadku plików z polskimi znakami, np:
  1. <?php
  2. $zrodlo = 'ftp://ftp.uzp.gov.pl/bzp/xml/2007-09-14/2007-09-14-%B6wi%EAtokrzyskie.xml';
  3. simplexml_load_file($zrodlo);
  4. ?>

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "ftp://ftp.uzp.gov.pl/bzp/xml/2007-09-14/2007-09-14-%B6wi%EAtokrzyskie.xml" in ...

Próbowałem kopiować z przeglądarki, wpisywać ręcznie, modyfikować urlencode i rawurlencode... i nie działa sad.gif

Co zrobić z tym fantem?

Pozdrawiam
Bartek
Sky_walker
Może po prostu wyeliminuj polskie znaki (np. zastępowanie ł na l przy uploadzie)?
Z tego co zawsze i wszędzie słyszałem - obowiązuje ZAKAZ używania polskich znaków w nazwach plików - trzymaj się tego i będzie ok.
klocu
@Sky_walker: Może po prostu wyeliminuj polskie znaki (np. zastępowanie ł na l przy uploadzie)? A zobaczyłeś jak to wygląda - te pliki się tak nazywają i raczej nierealne jest aby komukolwiek w Urzędzie Zamówień Publicznych (czy jak się to nazywa zechciało się zmieniać strukturę...)

co do problemu - nie wiem jak ich ftp interpretuje polskie znaki... (może się myle - nikt nie jest geniuszem)
bartmasz
Poradziłem sobie z problemem poprzez jego obejście. Funkcja
  1. <?php
  2. simplexml_load_file($zrodlo)
  3. ?>
zwracała błąd ale
  1. <?php
  2. simplexml_load_string(file_get_contents($zrodlo)
  3. ?>
już nie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.