Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Dodawanie zawartości pliku do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cube22
Witam to mój pierwszy post i przygoda z PHP. Goglowałem ale nie znalazłem odpowiedzi. Może tutaj ktoś mi pomoże. Mam pliczek o rozszerzeniu .asc pliczek i muszę go wrzucić do bazy danych tak żeby stanowił jeden rekord. Próbowałem zwyczajnie go zaimportować, ale nie dało rady

Nie wiem jak to ugryźć. Może jakieś wskazówki?
kris2
chcesz aby caly plik byl rekordem czy pojedyncza linijka?
generalnie masz dwa wykscia.
uzyc mysql_import
lub napisac skrypt ktory zamieni twoja strukture na INSERTY do bazy. (np za pomocą awk i sed)
cube22
Tak ten plik ma być jako jeden rekord. Próbowałem mysql_import no ale efekt jest taki jak widać na obrazku. A o tych insertach muszę poczytać. Cholernie mnie to drażni bo przez to stoję w miejscu z pracą mgr. Dzięki za wskazówki.
kris2
albo masz problem z dziwnymi znakami w tym pliku
albo sprobuj jeszcze addslashes
cube22
Problem ze znakami na pewno może być bo zawartość tego pliku pochodzi z dylatometru i to on wyznacza sobie te odstępy, znaki. Nie można poddać go żadnej wcześniejszej modyfikacji. Zapisuje sobie wartości w 3 kolumnach i cześć dodatkowo jeszcze ten nagłówek ze ścieżką. Już czytam o AddSlashes, wypróbujemy i tę funkcję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.