Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] mail
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zaiac
Witajcie,

mam taki kodzik:

1. <?php
  2. $temat = 'temat';
  3. $tresc = 'tresc';
  4. $headers = 'From: aaa@aaa.pl' . "r\n" . 
  5. 'Reply-To: aaa@aaa.pl' . "r\n";
  6. mail($email, $temat, $tresc, $headers);
  7. ?>

Maile sie wysyłają ale dostaje warning:

An error appear in file /srv/www/htdocs/web117/html/poker/includes/config.inc in line 11: Undefined variable: addr An error appear in file /srv/www/htdocs/web117/html/poker/includes/config.inc in line 11: Undefined variable: ret

nigdzie nie mogę znaleźć addr ani ret. Ktoś wie o co może chodzić?
qqrq
Poszukaj w pliku /srv/www/htdocs/web117/html/poker/includes/config.inc smile.gif
zaiac
  1. <?php
  2. function my_error_handler ($e_number, $e_message) {
  3. $message = ' An error appear in file ' . __FILE__ . ' in line ' . __LINE__ . ": $e_message";
  4. echo '<font color="red" size="+1">', $message, '</font>';
  5. }
  6. ?>

Proszę bardzo smile.gif Oczywiście że szukałem... Co ciekawe w całym katalogu ze stronką nie ma wyrażenia addr ani ret ...
drPayton
Gdzieś być musi i na pewno nie w podanym pliku. Jest to sądząc po nazwie własny error_handler.
Stałe __FILE__ i __LINE__ zawsze zawierają wartości w których są wywołane. Innymi słowy posługując się takim error_handlerem zawsze jako źródło błędu będzie wskazywać ten plik :config.inc i linię tego pliku (11)
Jeśli chcesz wiedzieć w jakim pliku naprawdę ten błąd wystąpił zamiast __FILE__ i __LINE__ daj tam dodatkowe parametry error_handlera $file i $line (nazwa oczywiście bez znaczenia), czyli:
  1. <?php
  2. function my_error_handler ($errorCode, $errorMsg, $errorFile, $errorLine) {
  3. $message = ' An error appear in file ' . $errorFile. ' in line ' . $errorLine . ": $errorMsg";
  4. echo '<font color="red" size="+1">', $message, '</font>';
  5. }
  6. ?>

Wtedy odpal i zobaczysz gdzie naprawdę występuje błąd
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.