Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Pozycja danego elemtnu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
W jaki sposób w JS wyznaczyć dokładną pozycję danego elementu względem lewego górnego rogu ekranu, a więc pozycję X Y jeśli nie jest ona stała?

Ewentualnie jeśli mam diva wstawionego w określony miejscu (ale bez ustalonej pozycji x y), w jaki sposób wstawić drugiego diva po prawej od niego w pozycji ABSOLUTE, by oba do siebie przylegały?

Chodzi mi o stworzenie dynamicznego menu funkcjonującego jak Windowsowe menu, ale z dynamiczną ilością opcji...
nospor
ale uzywamy szukajki....
http://forum.php.pl/jsOkreslanie_pozycji_p...put_t77437.html
The Night Shadow
Ok wobec tego drugie pytanie, czy istnieje możliwość określenia jakie jest ID elementu, nad którym umieszczony jest kursor myszy?
mike
Zapraszam do lektury: JavaScript :: Mouse Events
The Night Shadow
Jeszcze jedno pytanie... powiedzy, że mamy coś takiego:

<ul>
<li>
</li>
<li>
<ul style="left: xxx;>
<li>

</li>
<li>
</li>
</ul>
</li>
</ul>

Pierwszy znacznik ul ma width auto, a wszystkie LI nowrap w stylach. Pytanie w jaki sposób w ul ze stylem left: xxx pobrać szerokość poprzedzającego ul?

JS pozwala np na coś takiego:

body = document.getElementsByTagName('body')[0];

[0] czyli pierwszy znacznik body na stronie. Wobec tego jak pobrać numer danego znacznika UL? Logicznie chyba będzie, że jeśli pobiorę ul o numerze -1 względem tego, któremu mam nadać szerokość powinno to działać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.