Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][java]Odblokowywanie pola po wybraniu odpowiedneij opcji z listy rozsuwanej (bez odświeżania strony)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
puz219
Witam.

Jak zrobić tak, żeby pole tekstowe, odblokowywało się jeśli wybiorę odpowiednią opcję z listy rozsuwanej (select), a jeśli jej nie wybiorę, to żeby było zablokowane
Tylko, żeby się to działo bez odświeżania strony.

Podejrzewam, że jest do tego potrzebna java, a tego języka nie znam w ogóle, więc prosiłbym o jakiś skrypt

A jeśli da się to zrobić w php, to również byłbym wdzięczny za jakieś sugestie lub wskazówki.

Pozdrawiam.
Mordoran
Kod
document.getElementById('id').disabled = false;

Kod
document.getElementById('id').disabled = true;

Mozesz to dodac w zdarzeniu onclick, onchange itp.
puz219
czyli jak mam coś takiego:

1. <select name="wybierz">
  2. <option>zablokowany</option>
  3. <option onclick="document.getElementById('id').disabled = false;">odblokuj</option>
  4. </select>
  5. </form>

Czy w ogóle dobrze myślę i jeszcze jak ma wyglądać pole tekstowe.

czy tylko tak:
  1. <input type="text" name="pole" disabled="disabled">
,

czy może mam również do niego coś dopisać/usunąć.
tommy4
  1. <select name="wybierz" onchange="if(this.selectedIndex == 0) { document.getElementById('id').disabled = true; } else { document.getElementById('id').disabled = false; }">
  2. <option>zablokowany</option>
  3. <option>odblokuj</option>
  4. <textarea id="id">asdf</textarea>
  5. </form>

Możesz zmieniać selectedIndex == 0 w zależności od tego, przy której opcji (licząc od 0) ma się blokować.
puz219
coś tu nie gra, bo jak zrobiłem tak:

1. <select name="wybierz" onchange="if(this.selectedIndex == 3) { document.getElementById('inne').disabled = false; } else { document.getElementById('inne').disabled = true; }">
  2. <option selected="selected">zablokowany</option>
  3. <option>zablokowany</option>
  4. <option>zablokowany</option>
  5. <option>odblokuj</option>
  6. <input type="text" name="pole" id="inne">
  7. </form>

to przy otwarciu strony w liście rozwijanej widnieje "zablokowany" (ustawiłem jako domyślną), ale pole jest odblokowane, a ja chciałbym, żeby było przez cały czas zablokowane, a odblokowywało się tylko, gdy wybiorę opcję "odblokuj".
tommy4
to tu już html disabled="disabled" dodaj do inputa, żeby było zablokowane na start.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.