puz219
21.09.2007, 14:42:30
Witam.
Jak zrobić tak, żeby pole tekstowe, odblokowywało się jeśli wybiorę odpowiednią opcję z listy rozsuwanej (select), a jeśli jej nie wybiorę, to żeby było zablokowane
Tylko, żeby się to działo bez odświeżania strony.
Podejrzewam, że jest do tego potrzebna java, a tego języka nie znam w ogóle, więc prosiłbym o jakiś skrypt
A jeśli da się to zrobić w php, to również byłbym wdzięczny za jakieś sugestie lub wskazówki.
Pozdrawiam.
Mordoran
21.09.2007, 14:45:21
Kod
document.getElementById('id').disabled = false;
Kod
document.getElementById('id').disabled = true;
Mozesz to dodac w zdarzeniu onclick, onchange itp.
puz219
21.09.2007, 15:21:24
czyli jak mam coś takiego:
<option onclick="document.getElementById('id').disabled = false;">odblokuj
</option>
Czy w ogóle dobrze myślę i jeszcze jak ma wyglądać pole tekstowe.
czy tylko tak:
<input type="text" name="pole" disabled="disabled">
,
czy może mam również do niego coś dopisać/usunąć.
tommy4
21.09.2007, 15:38:07
<select name="wybierz" onchange="if(this.selectedIndex == 0) { document.getElementById('id').disabled = true; } else { document.getElementById('id').disabled = false; }">
Możesz zmieniać selectedIndex == 0 w zależności od tego, przy której opcji (licząc od 0) ma się blokować.
puz219
21.09.2007, 15:57:17
coś tu nie gra, bo jak zrobiłem tak:
<select name="wybierz" onchange="if(this.selectedIndex == 3) { document.getElementById('inne').disabled = false; } else { document.getElementById('inne').disabled = true; }"> <input type="text" name="pole" id="inne">
to przy otwarciu strony w liście rozwijanej widnieje "zablokowany" (ustawiłem jako domyślną), ale pole jest odblokowane, a ja chciałbym, żeby było przez cały czas zablokowane, a odblokowywało się tylko, gdy wybiorę opcję "odblokuj".
tommy4
21.09.2007, 17:16:07
to tu już html disabled="disabled" dodaj do inputa, żeby było zablokowane na start.