Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Problem z <option> SELECTED & Problem z a title
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lovel
Witam mam smieszny problem, mianowicie przy wyborze z <option>

1. <select onchange="sortby = this.value" name="sortby" sortby=selected="selected">
  2. <option VALUE="2">{sortby_2}</option>
  3. <option VALUE="1">{sortby_1}</option>
  4. <option VALUE="3">{sortby_3}</option>

jak łatwo zauważyc wybrana opcja wędruje do $sortby, działa mi to poprawnie tzn zapisuje do zmiennej z zmiennej wędruje do bazy i daje oczekiwany rezultat. Ale...
jesli wybierzemy np drugą opcje i zapiszemy zmiany to nie wyświetla się ona jako ta domyślna (wybrana, używana), tylko lista wyświetla się wg tego jak wpisałem option1,2,3
tutaj jest coś nie tak na samym koncu z tym selected
<select onchange="sortby = this.value" name="sortby" sortby=selected="selected">

a drugi moj problem to :
w pliku php (niestety nie ja go pisałem, otrzymałem go od znajomego :/) po najechaniu myszką na dany wyraz przy pomocy <a title> wysietlana jest wartosć...
np.
  1. <?php
  2. $za_page .= "<a title=\"Plyty CD: {$z['plyty_cd']} Plyty DVD: {$z['plyty_dvd]} Dyskietki FDD: {$z['dysk_fdd]}\"\">Twoje Zakupy</a>";
  3. ?>

ale w title nie moge korzystać z np <br> na czym bardzo by mi zależało... Podpowiedziano mi żeby title przerobił na onmouseover ale próbowałem i nic :| jak miałby wyglądać ten fragment przy wykorzystywaniu onmouseover?

z góry dzieki za pomoc smile.gif
Cienki1980
Co do pierwszego z tego co kojarze to w select znacznik selected="selected" dajesz w option a nie w select .. czyli kod powinien wyglądać tak:
  1. <select onchange="sortby = this.value" name="sortby" >
  2. <option VALUE="2" selected="selected">{sortby_2}</option>

Oczywiście nie znam się na html'u na tyle żeby powiedzieć, że taka składnia nie działa .. wiem tylko że taka jaką ja podałem jest w 100% sprawna i poprawna.

Co do drugiego zainteresuj się biblioteką overlib - Działa bardzo dobrze i pozwala na wykorzystanie prawie w każdym miejscu strony.
Lovel
co do biblioteki to juz sie za to biore smile.gif a co do tego htmla to nie działa...
nadal opcja: "<option VALUE="2">{sortby_2}</option>" jest wyswietlana jako pierwsza a ja chce ze np jak ktos sobie ustawi opcje 3 to opcja 3 bedzie przy odswieżeniu ta pierwsza i domyslną...
Cienki1980
Cytat(Lovel @ 24.09.2007, 13:31:35 ) *
a co do tego htmla to nie działa...
nadal opcja: "<option VALUE="2">{sortby_2}</option>" jest wyswietlana jako pierwsza a ja chce ze np jak ktos sobie ustawi opcje 3 to opcja 3 bedzie przy odswieżeniu ta pierwsza i domyslną...

A gdzie generujesz tego selecta questionmark.gif W czystym html'u ? w php ? w jakimś systemie szablonów questionmark.gif

Żeby mieć zawsze zaznaczoną odpowiednią wartość musisz odczytać ja z bazy i podczas generowania selecta porównywać .. jeżeli będzie taka sama jak ta w bazie dodajesz atrybut selected
Lovel
w pliku php mam tak:

1. doquery("UPDATE {{table}} SET `sortby`= '{$_POST['sortby']}' WHERE `id` = '$iduser' LIMIT 1 ","users");

1. <?php
  2. $parse['sortby'] = $user['sortby'];
  3. ?>

a w pliku tpl:
  1. <select onchange="sortby = this.value" name="sortby" sortby=selected="selected">
  2. <option VALUE="2">{sortby_2}</option>

i wszystko działa zmienna $sortby otrzymuje z pola wyboru wartość, poprawnie zapisuje do bazy i zmienia mi rodzaj sortowania...

jedyne czego mi brak to tego że jak ktoś juz raz wybrał np sortowanie numer 2 to żeby lista wyboru wyglądała tak:
{sortby_2}
{sortby_1}
{sortby_3}
a jesli wybierze sortowanie numer 3 to
{sortby_3}
{sortby_2}
{sortby_1}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.