<?php function spr_user() { $zapytanie="SELECT `login`,`haslo`FROM `user` WHERE `login`='".$this->login."' AND `haslo`='".$this->haslo."'"; { $this->log_user(); } } function log_user() { // header przeierowanie na strone z sesji } } $start=new logowanie(); $start->polaczenie(); if($start->spr_user()) { } if (!$start->log_user()) { } ?>
Bardzo proszę o napisanie co robie złe i jak powinnem to zrobić

Po męczarniach doszyłem mniej więcej
<?php //Sprawdzanie czy dany uzytkonik znajduje sie w bazie danych function spr_user() { $zapytanie="SELECT `login`,`haslo`FROM `user` WHERE `login`='".$this->login."' AND `haslo`='".$this->haslo."'"; { //czy lepiej tutaj dac wywołanie funkcji loh_user();, czy może cos innego radzicie ? } else { } } /*function log_user() { echo "zalogowany"; // header przeierowanie na strone z sesji }*/ } $start=new logowanie(); $start->polaczenie(); if($start->spr_user()) { } /*if (!$start->log_user()) { die("Nie mozna sie zalogować"); }*/ ?>
Moje petanko , czy wy używacie takiego mechanizmu ? [if( mysql_num_rows($query))
{
echo"zalogowany";
//czy lepiej tutaj dac wywołanie funkcji loh_user();, czy może coś innego radzicie ?
}], czy może macie inne lepsze sposoby?.
Dodam ze ten skrypt nie do końca jest poprawny i dziś już nie mam pomysłów jak dobrze te logowanie napisać

No to panowie można powiedzieć że prawie skończyłem ale mam pewien dylemacie otóż jak byście radzili zabezpieczyć ten skrypcik
<?php $zapytanie="SELECT * FROM `user` WHERE `login`='".$this->login."' AND `haslo`='".$this->haslo."'"; /*$num_rows=mysql_num_rows($query); if ($num_rows >0)*/ $sprawdzanie=$fetch_rows[0]; if($sprawdzanie >0) { } else { } } $start=new logowanie(); $start->polaczenie(); $start->spr_user(); ?>
Bo jak np mam formularz logowania i w nim nie wpisze nic to tak mi sie pokazuje komunikat ok zalogowany myślę zęby zabezpieczyć to isset albo empty , albo może macie jakieś inne pomysły?
Tak samo jak wywołam stronę na której znajduje sie ten skrypt w przeglądarce to tak pokazuje ok zalogowany myślę zęby tutaj dać sesje zęby to zabezpieczyć .chociaż nie mam pomysłu jak to tak do końca zrobić

, a zabezpieczenie SQL Fiction będzie późnej w innej klasie