Cysiaczek
1.10.2007, 11:16:54
Cześć.
Mam problem z tymi środowiskami.
Od jakiegoś czasu ledwo moge pracować na obu edytorach, bo strasznie przycinają. Nie przy jakichś super-hiper funkcjach, ale przy zwykłym pisaniu/edytowaniu/zaznaczaniu tekstu (kodu). Czasami opóźnienia dochodzą do kliku sekund (3-15) - w tym czasie konsumują jakieś 70-90% mocy procesora.
Fedora 7 (2.6.22.5-76.fc7)
Sempron 2600+
1,5 GB RAM
Java od SUN'a
Jeśli ktoś jest w stanie wskazać możliwą przyczynę, to będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Sprawdź czy na pewno korzystają z Javy od Sun'a. Miałem kiedyś taki problem z Eclipse. Okazało się, że domyślnie korzystał z gcj mimo, że miałem zainstalowaną Javę Sun.
Cysiaczek
1.10.2007, 11:45:51
Dzieki za odpowiedź. Na pewno używa tej od SUN'a, bo innej nie mam ;]
Też o tym myślałem, ale quanta jest napisana w C++ i tam jest to samo :|
Pozdrawiam.
Pewnie nie pamietasz co w ostatnim czasie zmieniles ? Moze kernela ? Moze jakies sterowniki, Moze nie masz miejsca na "/" .... Rozumiem, ze (np. top) pokazuje 80% zuzywania procka podczas korzystania z wymienionych przez Ciebie edytorow ?
Cysiaczek
1.10.2007, 13:40:09
Tak. Kernel już 2x updatowałem, ale quante instalowałem już na 2.6.22.1
Myślisz, że to może być przyczyna?
Jedyne, co zmieniałem to sterowniki ATI, ale to raczej nie powinno powodować takich zonków ;/
Tak. Tak jak napisałem - 80% zajętości procka. Miejsca na dyskach mam dużo.
Pozdrawiam.
jarekh
1.10.2007, 14:06:23
spróbuj odpalić Eclipsa z opcjami konfiguracyjnymi dotyczacymi pamieci
eclipse -vmargs -XX:MaxPermSize=1024M -Xmx1024M -Xint Xms80M -Xmx512M
u mnie najlepiej dziala ta konfiguracja w momencie jak opcje przekazuje jako parametry a nie w pliku konfiguracyjnym,
oczywiscie wielkosci pamieci dostosuj do swoich potrzeb.
Co to Ati to nie bylbym taki pewien, poniewaz potrafia czasem niezle namieszac ... Zobacz w ogole czy twoje srodowisko laduje ati czy moze mesa ( tez czesto zdarza sie.. ).
Nie znam dokladnie przyczyny, ale cos musialo nagle sie stac

Mowisz, ze zmieniales kernela, skompilowales go z tymi samymi opcjami ?
Ciezko mi jednoznacznie stwierdzic, dlaczego tak jest, poniewaz nie mialem takich problemow, a poza tym uzywam Vim'a ;-)
Cysiaczek
1.10.2007, 21:14:51
Ati jest w porządku:) - już o to to dbam

Kernale nie kompilowałem, tylk opdateowałem - w fedorze mogę trzymać kilka kerneli i wybieram przy bootowaniu.
Powalczę jeszcze

Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
matlas
5.10.2007, 12:04:55
tez mam Fedorke...ktorego Eclipse uzywasz tego z repo 3.2 czy 3.3?? A i wklep java -version w konstole i zapodaj wynik.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.