Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwne zachowanie Eclipse i Quanty++
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Cysiaczek
Cześć.

Mam problem z tymi środowiskami.

Od jakiegoś czasu ledwo moge pracować na obu edytorach, bo strasznie przycinają. Nie przy jakichś super-hiper funkcjach, ale przy zwykłym pisaniu/edytowaniu/zaznaczaniu tekstu (kodu). Czasami opóźnienia dochodzą do kliku sekund (3-15) - w tym czasie konsumują jakieś 70-90% mocy procesora.
Fedora 7 (2.6.22.5-76.fc7)
Sempron 2600+
1,5 GB RAM
Java od SUN'a

Jeśli ktoś jest w stanie wskazać możliwą przyczynę, to będę wdzięczny.

Pozdrawiam.
Jojo
Sprawdź czy na pewno korzystają z Javy od Sun'a. Miałem kiedyś taki problem z Eclipse. Okazało się, że domyślnie korzystał z gcj mimo, że miałem zainstalowaną Javę Sun.
Cysiaczek
Dzieki za odpowiedź. Na pewno używa tej od SUN'a, bo innej nie mam ;]
Też o tym myślałem, ale quanta jest napisana w C++ i tam jest to samo :|

Pozdrawiam.
c3zi
Pewnie nie pamietasz co w ostatnim czasie zmieniles ? Moze kernela ? Moze jakies sterowniki, Moze nie masz miejsca na "/" .... Rozumiem, ze (np. top) pokazuje 80% zuzywania procka podczas korzystania z wymienionych przez Ciebie edytorow ?
Cysiaczek
Tak. Kernel już 2x updatowałem, ale quante instalowałem już na 2.6.22.1
Myślisz, że to może być przyczyna?
Jedyne, co zmieniałem to sterowniki ATI, ale to raczej nie powinno powodować takich zonków ;/
Tak. Tak jak napisałem - 80% zajętości procka. Miejsca na dyskach mam dużo.

Pozdrawiam.
jarekh
spróbuj odpalić Eclipsa z opcjami konfiguracyjnymi dotyczacymi pamieci

eclipse -vmargs -XX:MaxPermSize=1024M -Xmx1024M -Xint Xms80M -Xmx512M

u mnie najlepiej dziala ta konfiguracja w momencie jak opcje przekazuje jako parametry a nie w pliku konfiguracyjnym,
oczywiscie wielkosci pamieci dostosuj do swoich potrzeb.
c3zi
Co to Ati to nie bylbym taki pewien, poniewaz potrafia czasem niezle namieszac ... Zobacz w ogole czy twoje srodowisko laduje ati czy moze mesa ( tez czesto zdarza sie.. ).

Nie znam dokladnie przyczyny, ale cos musialo nagle sie stac smile.gif Mowisz, ze zmieniales kernela, skompilowales go z tymi samymi opcjami ?
Ciezko mi jednoznacznie stwierdzic, dlaczego tak jest, poniewaz nie mialem takich problemow, a poza tym uzywam Vim'a ;-)
Cysiaczek
Ati jest w porządku:) - już o to to dbam biggrin.gif

Kernale nie kompilowałem, tylk opdateowałem - w fedorze mogę trzymać kilka kerneli i wybieram przy bootowaniu.

Powalczę jeszcze smile.gif

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.
matlas
tez mam Fedorke...ktorego Eclipse uzywasz tego z repo 3.2 czy 3.3?? A i wklep java -version w konstole i zapodaj wynik.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.