Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] wgrywanie plików na serwer, PROBLEM
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szczecho
witam, mam taki oto problem, chcę korzystając z formularza pobrać dane , formularz wygląda tak:

1. <form action="formularz.php" method="post" enctype="multipart/form-data">
  2. <input type=text name="tytul_ogloszenie" value="Tytuł ogłoszenia" size="40">&nbsp;
  3. <input type=text name="cena_ogloszenie" value="cena" size="19"><br>
  4. <textarea rows="5" cols="60" name="tresc_ogloszenie">Treść ogłoszenia</textarea><br>
  5. <input type="file" name="file" size="24"><br>
  6. <input type="radio" name="kategoria_ogloszenie" value="podnosnik_koszowy" checked="checked">Podnośnik koszowy&nbsp;
  7. <input type="radio" name="kategoria_ogloszenie" value="koparka_kolowa">Koparka kołowa&nbsp;
  8. <input type="radio" name="kategoria_ogloszenie" value="ladowarka_kolowa">Ładowarka kołowa<br>
  9. <input type="submit" value="Dodaj">&nbsp;
  10. <input type="reset" value="Zresetuj">
  11. </form>

plik obslugujący formularz zawiera taki oto kod:

1. <?
  2. $tytul = $_POST["tytul_ogloszenie"];
  3. $tresc = $_POST["tresc_ogloszenie"];
  4. $cena = $_POST["cena_ogloszenie"];
  5. $kategoria = $_POST["kategoria_ogloszenie"];
  6. $foto = $_POST['file_name'];  // do tej zmiennej niechce mi się przyporządkować nazwa pliku z formularza
  7. ?>

sęk w tym że nie moge pobrać nazwy pliku dołączanego do formularza przez co jak myśle nie będe wstanie wgrać go na serwer, jak rozwiązać taki problem? z góry dzięki za pomoc
webdice
Żeby wgrać plik musisz używać zmiennych superglobalnych _FILES a nie _POST.
szczecho
dzięki, już sobie poradziłem sobie z tym fantem
em1X
na przyszłość może manual czytaj, korzystaj z googla ? google.pl/search?q=php+file+uploads
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.