track
11.10.2007, 21:19:10
Witam wszystkich.
Szukalem na forum, ale jakos nie natrafilem na konkretne rozwiazanie. Problem polega na tym, ze mam plik XML zakodowany w UTF. Wykkonuje jego analize w PHP i odpowiednie bloki zapisuje do tabeli w bazie danych. Pola tabeli uzywaja systemu porownan utf8_polish_ci. Udalo sie przy pomocy konwersji CONVERT( _utf8 '".$value."' USING utf8) uzyskac efekt poprawnych polskich czcionek w bazie danych (czytana przez phpmyadmin). Niestety jak wyciagam informacje nie jest tak pieknie. Polskie znaki zamieniaja sie na "?". Strona kodowana jest w ISO-8859-2. Bede niezmiernie wdzieczny za pomoc w rozwiazaniu problemu.
michu2510
11.10.2007, 21:22:10
Miałem taki sam problem ale z mysql-em i wystarczyło, iż zmieniłem kodowanie ale w twoim przypadku radze zajżeć do dreamwaera minimum 7 i tam jak napiszesz ż,ł itp. to ci to zmienia z znak specjalny i widać bez kodowania. Potem dać tylko str_replace i po sprawie.
dzobert
11.10.2007, 21:24:09
Skoro masz plik xml w utf-8, baze danych masz w utf-8, to dlaczego strona też nie może być w utf-8?
track
11.10.2007, 21:32:04
bo ten plik xml jest odosobnionym przypadkiem... cala strona jest w iso i nie chce wszystkiego zmienia.
A czy do zaminy tych znakow nie ma jakiegos dynamicznego sposobu np. w php? :/
michu2510
12.10.2007, 08:54:02
Nigdy o takim czymś nie slyszałem zawsze robiłem to przez str_replace. najlepiej napisz własną funkcje i urzywaj jej tam gdzie chcesz zmieniać kod. Postaram się przygotować tabele ze znakami specjalnymi jak ja zrobie to ja wstawie tutaj.
Cytat(track @ 11.10.2007, 22:32:04 )

A czy do zaminy tych znakow nie ma jakiegos dynamicznego sposobu np. w php? :/
oczywiście, że jest - iconv
można też to zrealizować na poziomie pobierania danych z bazy, ale nie chce mi się szukać rozwiązania do mysql (nie używam), dla postgresql mógłbym Ci podać od razu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.