Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Strefy czasowe
Forum PHP.pl > Forum > PHP
graft
Witam wszystkich

Mam do dyspozycji PHP 5.2.3 (w nieszczęsnym AZ.pl).

Mam w bazie użytkowników, a jedno z pól to kraj użytkownika, który wybrał z selecta podczas rejestracji.
No i powstał problem. Np. użytkownik z Polski chce dodać komentarz użytkownikowi z Chin. Ale Chinol jest w innej strefie.

Mam kilka pomysłów, np. do tabeli z krajami dodać różnicę w czasach którą później skrypt by przeliczał każdemu zalogowanemu użytkownikowi wg. jego czasu.

Proszę o jakieś sugestie. Może jakieś linki do sprawdzonych metod...

PS. Wszędzie na stronie używam czasów z funkcji: time()
pbnan
Hm, sądzę, że w miarę łatwo by było w bazie ustawiać, o ile godzin zwiększyć czas. Tj. Polak będzie miał zapisane w bazie 1, natomiast Brytyjczyk 0. Ktoś inny będzie natomiast miał -1, i tak dalej.

Wtedy po prostu przy wyświetlaniu czasu dodajesz ten, który jest ustawiony przez użytkownika.
Tj. teraz mamy w GB godzinę ok. 16:40, dla Polaka wyświetlasz 16:40+1 [zapisane w bazie to ma] = 17:40. smile.gif
mike
Z powodu dokładnie takich problemów popełniłem notkę ostatnio.
Stosując klasy DateTime i DateTimeZone możesz to wszystko zrobić w kilku linijkach.

Poczytaj sobie: Klasy DateTime i DateTimeZone w PHP 5.2 masz tam nawet przykład, który będzie Ci pasował.

W razie czego, pytaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.