Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [design] strona oazowa
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Kildyt
Witam forumowiczów

Proszę o ocenę mojego designu na stronę oazy przeworskiej.

klik - wejście

klik - design strony
powerman93
jedyne do czego można bardziej się przyczepić to dział "Więcej aktualności" obok wyświetlanego newsa. Dla mnie za dużo tych "aktualności", a zaoszczędzone miejsce przeznaczyłbym na coś innego.
phpion
Nie wyobrażam sobie dłuższego przebywania na tej stronie - ten jasny kolor (rozmiem, że to bóg) strasznie daje po oczach i skutecznie rozprasza oraz męczy. Poza tym jestem ciekaw ile będzie ważył kod, a konkretnie grafika do tej strony. Jak dla mnie za dużo "bajerów" graficznych.
Kildyt
Bóg z dużej litery piszemy. (trochę mnie dogięło, że z małej napisałeś worriedsmiley.gif )

Hmm, spróbowałem trochę zmienić tło.

klik - wersja z zmienionym tłem
phpion
Już lepiej ale i tak bym zmniejszył wartość rozjaśnienia.

PS: jako osoba niewierząca nie traktuję określenia "bóg" jako nazwy własnej.
Kildyt
Kurcze teraz wydaje mi się ten design zbyt mroczny, a przecież powinien być radosny.

PS Ale pisząc słowo "Bóg" z małej litery możesz obrazić ludzi, którzy wierzą w Boga. Jak byś się poczuł gdybym napisał twoje imię i nazwisko z małych liter?
batman
Cytat
Bóg z dużej litery piszemy.

To sobie piszcie.

Osobiście bardzo nie podobają mi się strony, które wymagają dodatkowego kliknięcia, by się na nich znaleźć. Piję do tutaj do wejścia. Chociaż samo wykonanie bardzo mi się podoba.

Sama strona natomiast sprawia wrażenie robionej w pośpiechu. Kilka filtrów w Photoshopie, wszystko zawieszone w próżni i jakoś ze sobą nie współgra. Poza tym musisz pamiętać, że trzeba będzie to pociąć do HTML-a, a świetlik z lewej, który rozlewa się na całą stronę, tego nie ułatwi.

edit
Cytat
Ale pisząc słowo "Bóg" z małej litery możesz obrazić ludzi, którzy wierzą w Boga.

A mnie obraża, jak ktoś pisze to z dużej litery. Ten kij ma dwa końce.
Kildyt
Poprawiłem troję design. Popracowałem z tłem i zmieniłem kolor tła tekstu przez co cięcie będzie łatwiejsze.

klik - wersja poprawiona 2
batman
Jedyne co zmieniłeś to kolor winksmiley.jpg A mi chodziło o flarę w lewym górnym rogu. Jest to do pocięcia, jednak będzie powodowało problemy.
Kildyt
Nie widzę większego problemu, przecież i tak tło to będzie jeden plik graficzny.

Poradźcie mi bo teraz design wydaje mi się taki niezgrany ze sobą. Hmm, może coś jeszcze uda mi się poprawić na plus.

Edit

Poprawiłem design: klik - wersja poprawiona 3
Jak oceniacie poprawki?
powerman93
ostatnia wersja najgorsza kolorystycznie, za jasne to jest. i dalej jakoś mi nie pasuje te "Więcej Aktualności"
batman
Cytat
Nie widzę większego problemu, przecież i tak tło to będzie jeden plik graficzny.

Ciekawe ile ten plik graficzny będzie ważył.
Kildyt
O jejciu, ale problem. Zaprezentuję Ci w jaki sposób chcę przedstawić tło. Design pocięty zostanie w tabelach, jakoś nie jestem na razie dobry w div'ach.

klik - pocięcie tła
batman
Nie o jejciu. To jest problem. Jeśli taki onet lub nawet php.pl miałby wstawiony jako tło jeden wielki obrazek, to strasznie by się zamulał. A co do tabelek, to nie jestem ich przeciwnikiem. Jeśli jest Ci wygodnie robić na tabelkach to Twoja sprawa. Też robię na tabelkach bardziej skomplikowane układy stron.
phpion
Nie jest problemem w jaki sposób to sobie potniesz tylko ile będzie ważyła grafika strony. Te przejścia kolorów, zaokrąglenia, lustrzane odbicia... Nie obraź się ale moim zdaniem masz znikome pojęcie o projektowaniu stron internetowych. Może posiadasz umiejętności obsługi programu graficznego, a także w jakimś stopniu rozwinięty zmysł estetyczny ale... strona www to nie banner ścienny, który idziesz i drukujesz. Grafika ma ważyć jak najmniej, co się da należy zastępować CSSem, czasem trzeba rezygnować z niektórych efektów graficznych na rzecz uproszczenia ich pod kątem właśnie CSSa.

PS: bóg + honor + ojczyzna + inne takie nie mają dla mnie najmniejszego znaczenia więc piszę je z małej litery tak jak każde inne słowa. Chcesz napisać moje imię i nazwisko z małych liter? Proszę bardzo; szczerze mówiąc niewiele mnie to obchodzi winksmiley.jpg
Kildyt
Ma ktoś jakieś zastrzeżenia, pomysły co do designu? Bardzo by mi zależało na jakichś wskazówkach.
szafran86
Jeśli stronka ma być radosna to dodałbym więcej kolorów.
Kreton
Design może i średni ale dla firmy sprzedające neony, nie dla oazy.
Zacznij od nowa a nie poprawiaj kolorów.
Kildyt
"Zacznij od nowa a nie poprawiaj kolorów." - raczej nie podzielam Pana zdania. smile.gif

Przygotowałem nową, poprawioną wersję designu, która jest już wersją końcową i raczej nie planuję jakichś gruntownych zmian.
design oazy - klik
szafran86
Mi sie teraz bardziej podoba.

Ps.

Wszędzie używasz pogrubionej czcionki?? Jeśli tak to ja osobiście bym to zmienił.
slammer
Jak dla mnie jest cool, ale na pierwszy rzut oka nie wiadomo o czym dokładnie jest. Poza tym odbicia guzików są trochę nie naturalne, bo nie widać w nich napisów. Mało się znam na grafice, ale wg. mnie to błąd tongue.gif

Jako strona dla małej liczby internautów jest bardzo dobrze.

P.S. Też nie wierzę w Boga, ale pisanie z małej litery (pomijając wasze odczucia) jest błędem ortograficznym smile.gif To jest nazwa własna tak jak Zeus, Posejdon...
batman
W zasadzie to zmieniłeś jedynie kolory. Nadal wszystko wygląda jakoś nieciekawie. Jeśli chcesz kilka uwag/pomysłów oto one:
1. Flara może zostać. Jak dobrze wytniesz i wrzucisz na tło strony, to nie powinno to wiele ważyć.
2. Zmień kolorystykę na niebieską (błękity, biel, granat). Jeśli masz problem z kolorami, to może Ci pomóc.
3. Ramki z tekstem za bardzo wyróżniają się na zielonym tle. Wyglądają jakby unosiły się w próżni.
4. Jeśli już upierasz się przy gradientach i odbiciach lustrzanych, to postaraj się, by były mniej rażące w oczy.
5. Ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz.
specialized
Ja bym zmienił czcionke miejscami na mniejszą i zostawił tylko pogrubioną czcionke na buttonach. Wywalił bym odbicie na górze z pod buttonów, zmienił bym te tło z pod Wiecej aktualności na takie jak jest w nagłówku tej tabeli taki "mocniejszy zielony". Zamiast tego takiego światła na około tabeli "Koniec wakacji...." dał bym na całą tabele taki malutki czarny obrys 1px, albo zostawił ten obrys co jest, a ten outter glow (chyba tak to się nazywa) bym wywalił. No i może bym zmienił głowne tło strony na szare w miare jasne.
PS: Dorobiłbym jeszcze jakąś stopkę do "copy rigihtów", bo są one tak wrzucone byle jak i dochodzą prawie do końca z prawej strony, ustawił bym jakiś margines.
To tylko takie moje małe zdanie.
pozdro
axel_pl
nasuwa sie jedno słowo WOW bardzo mi się podoba design:)
Kildyt
Dziękuję bardzo za takie pozytywne posty, no i oczywiście za krytykę również dziękuję. Rozumiem, że design ma jeszcze kilka niedoróbek, ale jakoś na razie nie mam czasu, żeby się do tego zabrać. Czegoś mi jeszcze w nim brakuje, a raczej jest źle zbudowane.
nevt
okropny design... zupełnie nie na miarę chwały Boga - boga (niepotrzebne skreślić) ... co by tu powiedzieć... odnoszę nieodparte wrażenie, że większość ocen w tym temacie jest pod presją faktu, że to strona oazowa, że nie wypada, nie godzi się jej krytykować, bo obrazi to czyjeś uczucia religijne...

kolego szafran86 polecam dowolny CMS, dowolny hosting z kreatorem szablonów stron, a gwarantuję że zbudujesz coś bliższego oczekiwaniom twojej wspólnoty...

paskudztwo : 1/10.
Kildyt
Hmm, nie rozumiem co to znaczy, że design nie jest na miarę Boga? Przecież strona religijna nie ma musi być taka jak inne (szare, bez życia). Moim zdaniem, jeżeli tworzymy stronę odnoszącą się do wiary chrześcijańskiej to kolorystyka, czy układ strony nie ma najmniejszego znaczenia.
No ale oczywiście szanuję twoją wypowiedź.
"odnoszę nieodparte wrażenie, że większość ocen w tym temacie jest pod presją faktu, że to strona oazowa, że nie wypada, nie godzi się jej krytykować, bo obrazi to czyjeś uczucia religijne..." - hmm, nigdy tak nie pomyślałem i mam nadzieję, że to nieprawda smile.gif
Kreton
Mylisz się, kolorystyka odgrywa ogromną rolę, jest to ściścle powiązane z psychologią człowieka. Nie zauważyłeś, że do reklam luksusowych samochodów stosuje sie czarny a nie np. zielony i zółty. To samo z logo firm informatycznych, prawie zawsze niebieski. Ale to temat rzeka, trzeba po prostu wziąść specjalistyczną książkę do ręki i tyle.

Co do laya dodam, że dla mnie to jakaś nieudana implementacja web 2.0, gradienty, odbicia. To wszystko po prostu do siebie nie pasuje. Nie do tej tematyki.
specialized
Ja proponuję zacząć od nowa, kolorystyka jaka by tam najbardziej pasowała to według mnie niebieski jasny (błękit) i biały.
Moim zdaniem strona powinna być przejrzysta i przyjemna dla oczu, a nie że wszystko się zlewa i męczy oczy. Layout taki jaki jest teraz jest po prostu amatorski.
.radex
Cytat(batman @ 17.10.2007, 18:57:33 ) *
A mnie obraża, jak ktoś pisze to z dużej litery.

Bez komentarza dry.gif

Design w ostatniej wersji już trochę lepszy, ale polecam zacząć od nowa, bo mnie dzialanie nad designem ktory od razu byl niewypałem bylo strata czasu i w trakcie poprawek spokojnie bym zdarzyl stworzyc skin, ktory mam obecnie...
Fishu
Dla mnie spoko, tylko w tej ostatniej wersji takie troche tło kolorowe (najlepsze było chyba w 2 albo 3 wersji) no i ja daje 8/10 tongue.gif
Kildyt
Chwilkę popracowałem i chciałbym poddać pod waszą krytykę poprawiony design. Raczej nie zamierzam wprowadzać już zmian. Zabieram się do pisania kodu.

Design - link
mike
Wszystkie posty, których główną treścią były dywagacje na temat pisania słowa bóg/Bóg poszły do kosza.
Oceniamy a nie toczymy dysputy filozoficzne. Zresztą ne ma o czym się rozpisywać, PWN wypowiada się na ten temat jasno.

Proszę by następne posty tyczyły się tylko oceny designu.
nevt
cóż... design nadal jest okropny...

ale... to w końcu strona oazy - jakiejś społeczności - grupy ludzi o wspólnych potrzebach i zbliżonym światopoglądzie... z pewnością bardzo odmiennym od mojego...

kolego Kildyt - twój błąd polega na tym, że prosisz o ocenę designu z kategorii wolontariatów na forum skupiającym zawodowców. większość aktywnych uczetników tego forum to starzy wyjadacze którzy zarabiają, ba, nieraz żyją wyłącznie z tworzenia komercyjnych witryn...

to nie w tym miejscu powinieneś szukać opinii... tu większość będzie negatywnych z prostej przyczyny - twój serwis NIE jest komercyjny, NIE spełnia większości standardów, NIE jest robiony "pod publiczkę" czy "pod reklamodawców"

jedynym forum no którym znajdziesz adekwatne do przeznaczenia oceny tego serwisu - to wasza grupa oazowa... to dla nich powstaje ten serwis... to oni powinni się wypowiedzieć, co im się podoba , a co nie...

pozdrawiam, powodzenia, spokojnych i radosnych świąt.
stoprocent
Drogi kolego nevt chyba mnie oczy myla albo to co napisales jest tak ...

Cytat
kolego Kildyt - twój błąd polega na tym, że prosisz o ocenę designu z kategorii wolontariatów na forum skupiającym zawodowców. większość aktywnych uczetników tego forum to starzy wyjadacze którzy zarabiają, ba, nieraz żyją wyłącznie z tworzenia komercyjnych witryn...

jesli z reka na sercu najdziesz w forum oceny 50 stron internetowych "profesjonalnych" to bedzie dobrze. Forum oceny niestety jest w wiekszej ilosci kupa. Przepraszam jesli kogos urazilem.
Turgon
KIldyt - wydaje mi się, że byłoby korzystniej gdybyś od nowa zbudował topografię.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.