Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Ogłoszenie z limitem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Konrad-
Witajcie, chciałbym Was zapytać o jedno rozwiązanie, jak Wy to widzicie. Chciałbym zrobić następującą rzecz. Użytkownik dodaje sobie ogłoszenie, i wybiera opcje jaka mu odpowiada tj. przez ile dni ma być widoczne ogłoszenie. I teraz moje pytanie do Was jak to rozwiązać aby ogłoszenie było usuwane po upływie tego czasu? (automatycznie) a nie recznie przez admina, bo to nie ma najmniejszego sensu.
kossa
Na serwerach jest zwykle usługa zwana cron. Piszesz skrypt w php którego zadaniem jest sprawdzać datę i nieaktualne ogłoszenia, w cronie ustawiasz czas uruchamiania tego skryptu i system robi to za Ciebie o ustalonej porze. Jak konfigurować corna znajdziesz na forum i google.

Łukasz
rolnix
Jeżeli nie masz dostępu do crona i masz gdzieś wydajność kodu, niech skrypt przed każdym wykonaniem żądania sprawdza, czy są jakieś treści nieaktualne i do usunięcia, czy jeszcze nie. Jeśli tak - usuwa je...

W sumie nie polecam tego rozwiązania x)
-Konrad-
No właśnie, tylko jak ten skrypt napisać ? Myślałem nad czymś takim:
  1. ...
  2. `data_dodania` DATETIME NOT NULL,
  3. `data_usuniecia` DATETIME NOT NULL DEFAULT '0000-00-00',
  4. ...

pomyślałem iż przy dodawaniu do bazy można wybrac z menu np. 7 dni ( po przeliczeniu na sekundy ) dodamy do daty data_dodania:
  1. <?php
  2. DATE_ADD(NOW(), INTERVAL X SECOND)
  3. ?>

x sekund i jeśli data_dodania == data_usuniecia to wykonamy polecenie DELETE * ...

ale chyba coś zakręciłem ...
rolnix
Yy?

Trzymasz wszędzie czas jako unixowy w sekundach, po czym sprawdzasz, czy

(data obecna odjąć data dodania danego artykułu) jest większa od 7*24*60*60

Budziet wsio.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.