Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [pHp] exec()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gomu
HELLo
Ciekawi mnie jakie mozliwosci rozposciera przez uzytkownikiem wykorzystanie funkcji exec() teoretycznie jest mozliwosc wykonywania polecen na powloce.... to w praktyce moze miec skutki rowniez te niecne smile.gif czy w tym razie mozemy sobie ze zwyklego konta www zrobic konto shellowe? nr. uruchomic naslucujacego netcata?
marcio
z tego co czytalem/slyszalem to z funkcjami systemowymi w php nie jest az tak do konca jak myslisz ale mysle ze niech sie wypowie ktos kto sie lepiej zna odemnie
Cysiaczek
Zależy z jakim uprawnieniami działa. Domyślnie (przy Apachu) jest to Deamon/apache. Chyba, ze masz Apache skompilowany z mod su_exec, wtedy możesz uruchamiac skrypty (i exec() teź) na prawach wlaściciela.

Pozdrawiam.
marcio
czyli co przez to chcialbys powiedziec jako daemon ma sie mniejsze mozliwosci??
rolnix
@Up: ano chyba su zawsze ma większe uprawnienia, niż konto daemonowe na którym jest odpalony apache, hm?
marcio
ok chcialem sie tylko upewnic czyli deamon to tak jakby normalny user?
rolnix
Każdy user za wyjątkiem roota jest normalny, tzn. ma określony zakres dostępu i zezwoleń.
marcio
Cytat
Każdy user za wyjątkiem roota jest normalny, tzn. ma określony zakres dostępu i zezwoleń

to to ja wiem ale chcialem wiedziec czy deamon to normalny user bo nie wiedzialem o tym
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.