logowanie na sesjach w kilku krokach bez opisu dzialan na mysql czy co tam uzywasz:
1 logujesz sie -> jest ok:
- nadajesz np.
<?php
$_SESSION['auth']['in'] = TRUE;
?>
2. na kazdej stronie ktora ma byc chroniona sesja sprawdzasz sobie wartość
<?php
if ( $_SESSION['auth']['in'] != TRUE ) {
/*przekierowanie do formularza*/
}
else {
/* kod chroniony przez sesje */
}
?>
3. wylogowanie np:
<?php
if ($_GET['id'] == 'wyloguj') {
}
?>
i przekierowujesz do formularza
przydatnym jest zeby zrobic zabezpieczenie przed bezczynnoscia usera, bo sesja wygasnie tylko wtedy gdy sie wylogujesz... czyli podczas pierwszego zalogowania nadajesz np.
<?php
$_SESSION['auth']['time'] = time(); ?>
a wracajac do pkt. 2 robisz wtedy np:
<?php
$SesTime = 3*60; /* 3 minuty */
if ( $_SESSION['auth']['in'] != TRUE ) {
}
else /* jest zalogowany caly czas wiec trzeba sprawdzic kiedy ostatnio byl zalogowany*/ {
if ($_SESSION['auth']['time'] + $SesTime < time() ) { /*przekierowanie do formularza*/
}
else {
$_SESSION['auth']['time'] = time(); /* przedluzenie zycia sesji*/ /* tutaj juz głowna cześć kodu ktory chroniony jest haslem */
}
}
?>
jesli cie nie interesuje powiadomienia usera dlaczego zostal wylogowany i nie ma wiecej dostepu do danych chronionych haslem to polacz all w calosc:
<?php
$SesTime = 3*60; /* 3 minuty */
if ( ($_SESSION['auth']['in'] != TRUE) || ($_SESSION['auth']['time'] + $SesTime < time()) || ($_GET['id'] == 'wyloguj') ) { /*przekierowanie do formularza*/
}
else {
$_SESSION['auth']['time'] = time(); /* przedluzenie zycia sesji*/ /* tutaj juz głowna cześć kodu ktory chroniony jest haslem */
}
?>
pisane z palca wiec pewnie zawiera literowki, jakies braki etc..zwlaszcza ze jest 2 w nocy :S
to nie jest idealna metoda, ale jak dla mnie skuteczna :E ktos to moze skrytykowac ale masz okrojony schemat dzialania sesji by dem :S
edit: nie zapomnij ze kada strona chroniona sesja musi miec na poczatku
<?php
?>
pozdrawiam i mam nadzieje ze wg. mojego aktualnego toku myslenia i analizowania (padam na nos) dobrze zrozumialem o co pytales odnosnie sesji... mam nadzieje ze pomoglem chociaz w jednej malej rzeczy

edit2:
cos przegladalem twoje posty i z tego co zrozumialem gosciu po kliknieciu wstecz nie moze byc zalogowany... no to masz :S