Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/CSS] Jak wczytać arkusz styli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukasjed
Jestem w trakcie kodowania swojego portfolio i natknąłem się na pewien błąd. Chodzi o to, że aby zaoszczędzić sobie pracy i miejsca na serwerze wczytuję na każdej podstronie pewną część (logo, menu i stopkę), która się powtarza dla każdej ze stron. Kod podstrony wygląda mniej więcej tak:
CODE

<?php
include('../poczatek.php');
?>
<div class="klasa">
<p>
Jakiś tekst i zawartość
</p>
</div>
<?php
include('../koniec.php');
?>

I tu jest cały pies pogrzebany, bo w pliku poczatek.php, który znajduje się w folderze niżej jest odniesienie do pliku styli znajdującego się w tym samym folderze. Problem polega na tym, że style te nie są stosowane do podstron znajdujących się w folderze podrzędnym. Jak temu zaradzić?
Regyam
W pliku poczatek.php podaj dokladna sciezke do pliku .css nie tylko styl.css tylko http://twojastrona.pl/style/styl.css
Powinno zadziałać :]
phpion
Cytat(Regyam @ 9.11.2007, 17:58:17 ) *
W pliku poczatek.php podaj dokladna sciezke do pliku .css nie tylko styl.css tylko http://twojastrona.pl/style/styl.css
Powinno zadziałać :]

Lepiej podać ścieżkę w postaci bezwględnej czyli np. "/style/style.css" (/ na początku) i powinno śmigać.
Regyam
Wydaje mi sie ze trzeba dopisac jeszcze twojastrona.pl na poczatku gdyz jezeli wejdziemy na strone twojastrona.pl/costam/ to moze nam skaszanic :]
phpion
No właśnie cały "bajer" w tym, że używając ścieżek bezwględnych wszystko będzie ok.
lukasjed
Pomysł ze ścieżką bezwzględną okazał się nie trafiony - nie działa. Lepszy był pomysł z podaniem pełnego adresu do pliku, ale wymyśliłem coś ciekawszego - dodałem w pliku poczatek.php dodatkową linijkę z odnośnikiem do pliku styli względem podstrony:
Kod
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="../style.css" />
phpion
Cytat(lukasjed @ 9.11.2007, 19:50:48 ) *
Pomysł ze ścieżką bezwzględną okazał się nie trafiony - nie działa.

Jasne... po prostu nieumiejętnie to robisz. Ja stosuję ścieżki bezwględnie i jakoś dziwnym trafem działają.
lukasjed
Ups... Faktycznie ścieżki bezwględne działają. Źle wywnioskowałem, bo testowałem na Krasnal Serv, a tam jest coś zryte ze ścieżkami dostępu, bo żeby dostać się do folderu ze stroną trzeba wpisać: 127.0.0.1/~folder/, a odnośnik bezwzględny daje postać: 127.0.0.1/style/styl.css, więc nie miało prawa działać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.