Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] rangi,profile
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mrjozo
Witam,

na stronie mam użytkowników, którzy za różne działania dostają punkty (ilość zależna od rodzaju działania: post, komentarz, zaproszenie etc) Chciałbym teraz w każdym profilu wyświetlać rangę użytkownika w zależności od ilości punktów - i mam pytanie jak to zrobić, czy po każdej akcji dodaj/usuń punkty sprawdzać jaka to jest ranga i zapisywac id/nazwę w profilu? Nazwy rang i minimalną ilość punktów mogę miec albo w bazie albo tabeli. Jakie będzie najoptymalniejsze rozwiązanie? Rangi wyświetlają sie w profilu, na forum... w zasadzie wszędzie pod avatarem użytkownika.

Drugie pytanie dotyczy wyświetlania osób, które ostatnio odwiedziły profil użytkowika. Do tej pory wyświetlałem 1 ostatnią osobę (przy wejściu na profil zapisywałem w tabeli 'user' pole z id odwiedzającego) Teraz chcę wyświetlić 10 ostatnich odwiedzających (jest takie coś np w IPB) Jak to dobrze rozwiązać, jak zapisywać dane? Żeby użytkownik po wejściu na swoją stronę startową zobaczył ostatnie 10 osób (nazwa, avatar) które odwiedziły jego profil?
Regyam
Odnosnie rangi to poprostu przy kazdym dodaniu np komentarza dodawaj do tabeli np. userzy wartość w komórce punkty o ileś tam większą a wyświetlenie rangi może być poprostu za pomocą IFa
mrjozo
smile.gif punkty już mam zrobione, a żeby sprawdzać if przy każdym wyświetlaniu to bym zajechał serwer smile.gif to musi być optymalne i dobre rozwiązanie... mam własne pomysły, ale pytam aby to jakoś działało - co do rang to najlepsze wydaje misie pole rank w profilu i jego update przy aktualizacji stanu punktów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.