Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tablica W Bazie Danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
frytek92
Mam problem nie wiem gdzie wstawic tablice bazy msql oraz jako jaki plik zapisać
kossa
a możesz jaśniej o co Tobie chodzi, co chcesz zrobić, co chcesz osiągnąć?

i napisz jaką bazę bo takich na m i z sql jest min. 2 i mocno się różnią w obsłudze smile.gif

Łukasz
frytek92
Chodzi mi o taką tablice :

CREATE TABLE user (
user_id MEDIUMINT(3) unsigned NOT NULL auto_increment,
username VARCHAR(20) NOT NULL,
access VARCHAR(10) NOT NULL,
email VARCHAR(20) NOT NULL,
haslo VARCHAR(60) NOT NULL,
data_rejstacji timestamp NOT NULL,
PRIMARY KEY (user_id)
) Type = MyISAM;

I nie wiem gdzie mam ją wstawić
nevt
To masz wielki problem... Myślę, że nikt nie wie gdzie wstawić tablice bazy msql oraz jako jaki plik zapisać... Myślę też, że właściwy problem polega na tym, że niejasno opisałeś swój problem. Więc zanim nauczysz się obsługiwać bazy danych, opanuj sztukę zadawania pytań...

Pomiń aspekty techniczne, jakieś tabele, bazy, pliki i tym podobne duperele, i spróbuj jeszcze raz napisać, nie z czym masz problem, tylko CO CHCESZ UZYSKAć.
Na przykład: chcę zapamiętać i poźniej na życzenie wyświetlać nastronie www imiona wszystkich swoich dziewczyn (niejeden wpadł, bo mu się poplątały...)

Wtedy, może, uda się znalezć rozwiązanie...
Cysiaczek
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole
kossa
Cytat(frytek92 @ 9.11.2007, 20:54:43 ) *
Chodzi mi o taką tablice :

CREATE TABLE user (
PRIMARY KEY (user_id)
) Type = MyISAM;

I nie wiem gdzie mam ją wstawić

To nie jest tablica tylko tabela, tablice to masz w językach programowania - array() smile.gif

Tablicę musisz utworzyć (nie wstawić) w bazie danych MySQL, możesz to zrobić np. za pomocą phpMyAdmina lub poprzez jakieś inne narzędzie do komunikacji z bazą danych, może to być linia poleceń cmd ważne abyś miał działającą bazę danych smile.gif

Napisz w jakiś środowisku pracujesz? Czy w ogóle masz serwer apache, mysql...

Łukasz
frytek92
Znalazłem taki turioal

"W tym tutarialu postaram się pokazać wam jak napisać prosty skrypt logowania napisany w PHP/Mysql.

Wiec zaczynamy:

Tworzymy baze danych

SQL
CREATE TABLE user (
PRIMARY KEY (user_id)
) Type = MyISAM;

Nie będe tłumaczył poleceń sql bo juz widzialem jakis tutarial na forum. Myśle ze dacie sobie rade smile.gif
Teraz musisz wprowadzic dane do tabeli wiec:

SQL
INSERT INTO user (username,access,email,haslo,data_rejstacji) VALUES ('test','root','test@com.pl',PASSWORD('test'),NOW());

Następnie tworzymy plki config.php
CODE

<?
$dbhost = 'localhost';
$dbuser = 'root'; // tutaj podajemy login do bazy
$dbpass = ''; // tutaj podajemy hasło do bazy
$dbname = ''; // nazwa bazy danych

$dbc = @mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass) or die ('Nie moge połaczyc sie z Mysql'); //łaczymy z baza
mysql_select_db ($dbname) or die ('Nie moge wybrać bazy'); //wybieramy baze danych
?>

W tym kroku stworzyłem połaczenie z baza danych. Teraz czas na właściwy skrypt"

I tam było napisane aby utworzyc tablice i nie wiem jak

Ps. Może inaczej zadam pytanie jak stworzyć tablice w bazie danych ?
kossa
Odpowiedziałem już Tobie na to pytanie, przeczytaj moja ostatnią wypowiedź a dokładnie przedostatni akapit dot. phpMyAdmina.

Łukasz
frytek92
To jak wstawić tą tabel ?
Cysiaczek
Próśb moderatorów się nie ignoruje. Teraz będziesz musiał wysłać jednemu z Nas poprawnie brzmiący tytuł tematu opatrzony obowiązkowymi tagami na PW (do zatwierdzenia). Dopiero wówczas temat zostanie otwarty, a Ty zmienisz tytuł i przy okazji dodasz bbcode do swoich postów.

Pozdrawiam. Miłej lektury regulaminu forum Przedszkole
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.