Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wypełnianie obiektów graficznych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
macsurf
Witam

Otóż robie soft do generowania rysunków konstrukcyjnych poprzez GD w php. I mam pytanie, czy istnieją jakies funkcje, które mogą wypełniać jakis obiekt np. kwadrat grafiką ? Przykładowo chce wygenerować kwadrat i chce go zakreskować. Niestety mogę tylko wypełnić obiekty kolorami sad.gif
Jak ktoś jest w temacie to proszę o pomoc smile.gif Z góry dziękuje !
michu2510
manual nie boli http://pl.php.net/GD
Blodo
GD to tylko zestaw podstawowych funkcji do generowania grafiki, rozne cymesy to juz musisz sobie sam napisac. Akurat wypelnianie kwadratu grafika trudne byc nie powinno, poprostu ladujesz grafike, po czym zapetlasz jego wstawianie na twoj obraz za pomoca imagecopy. Jedyne co musisz zrobic to napisac algorytm oraz pamietac ze tego rodzaju rzeczy zra procka na serwerze, tak wiec generuj je tylko raz i zapisuj jezeli maja byc wyswietlane publicznie.
macsurf
Tak kwadrat to nie problem, gorzej z innymi obiektami smile.gif
Akurat wszystko jest w zasadzie raz generowane i zapisywane do pliku graf i pozniej nakladane + zapis danych do bazy danych wiec procka nie obciaza smile.gif
Z tego co wiem to nie ma takiej funkcji do wypelniania, wiec trzeba bedzie cos pokombinowac. A poza GD sa jakies inne bardziej rozbudowane biblioteki graficzne ?
Blodo
Jest imagemagick, ale biblioteka tegoz do php jest w stadium experymentalnym, takze na typowym serwerze www tego nie znajdziesz. Mozna tez z imagemagickiem kombinowac z linii komend, ale jak to dziala to ja juz nie wiem.
macsurf
Tak zgadza sie mam imagemagick ale jeszcze nie znalazlem komendy na wypelnianie. Mysle jednak ze zrobie to w ten sposob ze bedzie soft rysowal kreskowanie w ksztalcie kwadratu lub zaokraglen a pozniej uzytkownik sobie wytnie nie potrzebne fragmenty smile.gif No chyba ze wymysle cos lepszego :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.