Olimpia_ona
23.11.2007, 11:23:30
Witam,
na tym formum nie znalazłam dyskusji na temat sposobów/możliwości wysyłania wiadomości sms. Chodzi mi o następujące rozwiązanie: pod wpływem jakiegoś zdarzenia na stronie (np. ktoś udzielił odpowiedzi) zostaje wysłana wiadomość sms do zainteresowanego.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim rozwiązaniem? Jak można do tego się zabrać?
Ja znalazłam taką stronę:
www.phpsms.net, na której ktoś zrobił w php bramkę sms, ale to jest jakieś rozwiązanie nie aktualne, gdyż nie działa i nawet nie wiem jak by jej można było użyć.
Kocurro
23.11.2007, 11:43:00
W zasadzie jedyne w pełni rozsądne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to skorzystanie z usług firmy oferującej bramkę - za opłatą otrzymujesz dostęp do API za pomocą którego możesz wysyłać smsy.
Inna możliwość (to z czego ja korzystam) to napisanie nakładki na portal swojego operatora komórkowego (w moim przypadku Orange nie wiem jak z wykonalnością u innych), która to nakładka za pomocą portalu wysyła smsy. W Orange w koncie z którego korzystam mam 100 sms'ów na miesiąc za darmo, jeśli chce więcej to mogę dokupić sobie. U mnie to i tak idzie na firmę więc nie martwię się o wydatki.
Jest także możliwość zakupie terminala, podłączenia do serwera, wykupienia karty SIM z odpowiednią taryfą i za pomocą oprogramowania poprzez terminal wysyłać - ale to jest drogie rozwiązanie.
Jedyne rozsądne to rozwiązanie nr dwa - jeśli jest możliwe u Ciebie, lub numer jeden ale w tym przypadku długo będziesz musiała szukać odpowiedniej firmy, kiedyś znalazłem taką u której płaciłem tylko za wykorzystane smsy, za każdy sms 20 groszy.
Jeszcze jest możliwość skorzystania z jakiejś firmy oferującej VOIP, oni mają usługę wysyłania smsów ale sam tego nie testowałem (tamte trzy rozwiązania testowałem samodzielnie).
Aha - nie korzystaj przy tym z darmowych bramek - nie warto, są bardzo zawodne ... tak bardzo, że łatwiej jest ustawić sobie przypominacz w komórce i co godzinę/dwie samemu sprawdzać (smsy z darmowych bramek czasem dochodzą nawet z kilkugodzinnym poślizgiem).
Pozdrawiam,
Łukasz