Jabol
23.11.2007, 11:40:52
Cześć,
mam problem. Próbowałem ostatnio zainstalować Windowsa. Niestety sprawa wygląda tak, że przerywa się zaraz po wyświetleniu napisu "sprawdzanie sprzętu". Ekran się robi czarny, CDROM stoi (mogę go wyjąć bez problemu).
Jakiś pomysł, przypominają Wam coś te obiawy? Ew. jest jakieś rozwiązanie maszyny wirtualnej które pozwoliło by mi używać 3d?
Dodam, że mam laptopa który miał preinstalowanego windowsa, ale go wykosiłem (postawiłem linuxa) i teraz chciałem na partycji jednej postawić innego windowsa. Myślicie, że może mieć to związek z wpisaną na twardo licencją gdzieś w Hardware?
Pozdrawiam
sztosz
23.11.2007, 11:51:49
Jaka karta graficzna? I jaki Windows? Bez SP2 nawet nie podchodź jeśli to XP.
Jabol
23.11.2007, 19:56:53
Grafika: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS. Windows był z SP2. Ale ogólnie to windows mi na tym chodził kiedyś bez problemów.
webdice
23.11.2007, 21:47:19
Jeśli nie masz nic ważnego na dysku to wyczyść MBR (pamiętaj ze usunie to wszystkie dane z dysku, oraz partycje). Nie wiem dokładnie czym jest to spowodowane, ale wydaje mi się że Linux dopisuje coś do MBR'a z czym Windows nie bardzo może sobie poradzić.
Jabol
24.11.2007, 01:53:07
Niestety sprawy mają się tak, że mam 80 GB ważnych danych na dysku, i na samym skrawku chciałem pograc w CS'a, także ta opcja odpada

. A poza tym już nie jeden raz instalowałem wina na linuxa.
Hacker
24.11.2007, 11:07:56
@JabolDla CS'a instalować wina?
Wine
Jabol
25.11.2007, 01:22:05
@Hacker: nie działa. Próbowałem.
Hacker
25.11.2007, 11:23:10
@Jabol
a w appdb sprawdzałeś jak trzeba skonfigurować?
Najnowszą wersję zainstaluj.
A co do Wina to spróbuj z inną płytką... Sam tak kiedyś miałem, że jedna działała, inna nie...
OT: Jak grasz w CS:S, to jak zainstalujesz daj znać na PW ;]
Jabol
27.11.2007, 18:49:19
Rzeczywiście na appdb pisze, że Gentoo AMD64 działa świetnie. Będe próbował dalej.
A tak oprócz tego to dzisiaj próbowałem zainstalować windows 2003 enterprise server, wiesza się zaraz po wyświetleniu Please click some key to boot from CS, czy jakoś tak. Może rzeczywiście spróbuje wykosić ten MBR, w sumie to nic wielkiego, można łatwo przywrócić.
No więc wyczyściłem przed chwilą MBR.
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1
Płytka z Windwsem nawet nie wystartowała. Jest 100% legalna, iso miałem prosto z MS. Przed wyczyszczeniem MBR'u conajmniej prosiła, żebym wcisnął klawisz. Ktoś z Was miał może podobne problemy ze swoim komputerem? Dodam tylko, że sprzęt jest 100% ok, pod linuxem wszystko działa idealnie. W sumie to nawet bym tego windowsa odpuścił, ale mnie ambicja wzięła.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.