Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] AUTO_INCREMENT - do czego służy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Quentin
Napisałem taki oto kod, aby utworzyć kolumny do tabeli ksiazki:

Kod
create table ksiazki (
    -> id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
    -> tytul VARCHAR(60));

Wiem, że przy polu id, artybut INT oznacza typ danych, a NOT NULL, że pole nie może być puste. Jednak nie wiem do czego służy AUTO_INCREMENT, ponieważ w książce nie zostało to wyjaśnione. Szukałem w Google, ale nie znalazłem tam prostego przykładu. Zatem, czy ktoś mógłby mi prosto wytłumaczyć do czego służy ta opcja wstydnis.gif

Z góry thx !
Cysiaczek
To musiała być wyjątkowo durna książka - auto increment robi to, na co wskazuje sama jego nazwa - automatycznie inkrementuje wartość pola ID przy wstawianiu nowego rekordu.

Pozdrawiam.
marcinlenkowski
a żeby nie było, jak byś nie zrozumiał, to za każdym id zwiększa swoja wartość o 1 na początku wynosi też 1.

czyli przy 123 wpisie mysql automatycznie przypisze id liczbę 123
Quentin
Dzięki chłopaki - już rozumiem smile.gif
virto
A ja dodam jeszcze ciekawostkę, kiedy usunie się element z środka bądź z początku inne elementy nie zmieniają się automatycznie, tylko pozostają tak jak były.
qrees
Cytat(virto @ 24.11.2007, 17:31:23 ) *
A ja dodam jeszcze ciekawostkę, kiedy usunie się element z środka bądź z początku inne elementy nie zmieniają się automatycznie, tylko pozostają tak jak były.

Co więcej, jeżeli ostatni element ma id 123 i go usuniemy a następnie dodamy kolejny, to będzie on miał numer 124, pomimo, że 123 nie ma.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.