Cytat(Turgon @ 29.11.2007, 18:33:16 )

widzę polecacie mi same molochy, które ważą po 100 mb... niestety nie dysponuje dobrym łączem i mordęgą dla mnie jest ściąganie czegoś tak wielkiego, po za tym komputer też nie za dobry :/ więc ciężko byłoby mu z eclipsem...
jabol: nigdy nie miałem okazji pracować w netbeansie... jak tutaj z szybkością, stabilnością? i dostępnością paczek debianowskich?
1. NetBeans jest napisany w Jave. Średnio podczas pracy z projektem, gdzie mam ~8 plików otwartych (każdy poindeksowany, funkcje, struktury itp) zajmuje 150MB pamięci (jest toolbar który to pokazuje). Ogólnie preferuje NetBeans nad Eclipse, ale jeżeli chodzi o wielkość są to porównywalne środowiska. W wersji 6.0rc1 możesz ściągnąć wersję tylko dla C (bez IDE dla Javy, Javy EE, etc), ale jej nie używałem więc nie wiem jak działa. Paczki do Debiana na 100% znajdziesz, na 99% są w domyślnym repozytorium (tyle, że pewno w wersji 5.5, 6.0 jest jeszcze w fazie release candidate), ale jednak NetBeans wole instalować ze zwykłej instalki (łatwiej potem dodać pluginy itp).
Jeżeli chodzi o stabilność... za NetBeansem stoi Sun (Sun Studio, jeżeli słyszałeś to nic innego jak NetBeans z zestawem Sunowskich kompilatorów), niech Ci to będzie odpowiedzią. Swoją drogą możesz też spróbować Sun Studio (darmowo można ściągnąć po rejestracji, która zresztą jest tego warta ze względu na dokumentację do jakiej masz dostęp i forums.sun.com). Z tym, że Sun Studio 12 ma 250MB, a NetBeans 6.0rc1 tylko dla C 11MB (sic!).
A jak chcesz coś lekkiego to spróbuj Geany. Ma indeksowanie plików (tzn. funkcji, struktur itp), autouzupełnianie, napisana jest w C i śmiga świetnie. Ogólnie jak potrzebuje napisać coś małego lub jakieś małe zmiany wprowadzić do jakiegoś pliku to zawsze z tego korzystam. Tyle, że nie ma wsparcia dla projektów ani debuggera. NetBeans ma oba, debuger zintegrowany z gdb, umie też genetowac configure i make. No i ma nieskończoność innych przydanych opcji. Tyle, że Geany jest *naprawdę* lekkie.
Tyle, pozdrawiam.