Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: UTF8 pod IE
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
My4tic
Ehh no nie wiem co jest nie tak jak powinno. Ciągle krzaczy mi IE. Wszystkie pliki edytowałem i wywaliłem BOM no to teraz FF i Netscape śmiga, a za to pod IE bez prologu wywala krzaki ;/ o co chodzi?
konraddo
Może edytowałeś pliki i zapisałeś w innym kodowaniu niż UTF-8?
po odpaleniu strony zobacz czy ie ma ustawione kodowanie na utf-8, jeśli nie ustaw/sprawdź meta tag
My4tic
Właśnie w tym problem, że wszędzie ma ustawione UTF, zarówno w Eclipse do zapisu plików jak i w META. IE nie daje sobie rady jak wywalę BOM z UTF'a... znowu jak zostawię BOM to krzaczy FF i NS ;/
Xardian
zapewne masz to na jakims serwie testowym i w takim razie muisz z edytowac configuracje serwera w przypadku apache chyb to bylo: default charset
i ustawic go na UTF-8 jesli zas pliczek jest w php nalezy dodatkowo w php.ini znalesc podoba opcje do charset i ustawic na UTF-8 lub w obydwóch przypadkach jak chcemy uzywac innych kodowań to nalezy wyłaczyc te opcje winksmiley.jpg
mozesz sprawdzic czy to to jak IE wczyta ci się strona to zmienic ręcznie kodowanie na utf-8 jak zmienisz i dalej pomimo ze zmieniles opcje wyswietlania na utf-8 bedą krzaki to znaczy ze zle zapisales .
Mialem ten sam problem jak recznie konfigurowalem serwer biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.