Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]skrypt pobierajacy dane ze stron
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
infolearn
Czy dalo by sie napisac skrypt ktory pobieral by wskazane dane z kilku roznych stron i wyswietlal je na mojej stronie. Czy taki skrypt moglby np zarowno sprawdzac np co jakis czas czy dane sie nie zmienily jesli tak to dokonywal by updat'u.
devnul
1) dałoby się
2) złe forum (do przedszkole to pytanie się nadaje)
3) chęcią kradzieży własności intelektualnej mi to pachnie
infolearn
Cytat(devnul @ 3.12.2007, 06:51:56 ) *
1) dałoby się
>>jak dalo by sie mam wiecej pytan

2) złe forum (do przedszkole to pytanie się nadaje)

>>przedszkole hmm, nie wiem czy ten skrypt bylby na tyle latwy do wykonania

3) chęcią kradzieży własności intelektualnej mi to pachnie

>> nie koniecznie

Powiedzmy ze chcialbys umiescic wyniki spotkan sportowych z roznych dyscyplin na swojej stronie. Ciekawi mnie w jaki sposob mozna skonstruowac skrypt aby pobierla okreslone dane i je sprawdzal wedle opdowiednich zmian na roznych stronach. I co bedzie jak struktura prezentacji wynikow sie zmieni na tych ze stronach?
Cienki1980
Przenoszę na Przedszkole tam gdzie miejsce tego wątku.
devnul
mimo iż nie popieram "porzyczania danych" (jak sądze masz zgode autorów tych serwisów na pobieranie od nich danych) to postaram się Cię lekko nakierować. Jak juz pisałem do przedszkole bo temat raz że prosty dwa że wałkowany tysiące razy na forum.

1) pobieranie danych - file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub curl" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
2) filtracja danych które są dla nas interesujące - preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
3) okresowe sprawdzanie/aktualizacja danych - cron

więcej wskazuwek znajdziesz zadając odpowiednie pytania właśnie tu

Własnie chciałem opublikować posta a tu widze że nie można bo przeniesione do przedszkole winksmiley.jpg więc sam widzisz infolearn że miałem racje
infolearn
Cytat(devnul @ 3.12.2007, 07:56:12 ) *
mimo iż nie popieram "porzyczania danych" (jak sądze masz zgode autorów tych serwisów na pobieranie od nich danych) to postaram się Cię lekko nakierować. Jak juz pisałem do przedszkole bo temat raz że prosty dwa że wałkowany tysiące razy na forum.

>>> tylko teoretycznie sie zastanawialem czy da sie to wykonac:)

1) pobieranie danych - [manual\]file_get_contents\[/manual\] lub [manual\]curl\[/manual\]
>> ok

2) filtracja danych które są dla nas interesujące - [manual\]preg_match\[/manual\]
>>>>>>>>przyklad http://www.nfl.com/scores czy przy pomocy preg_match da sie np wyszczegolnic pobranie tylko wynikow i niczego innego?

3) okresowe sprawdzanie/aktualizacja danych - cron

>>ok

więcej wskazuwek znajdziesz zadając odpowiednie pytania właśnie tu

Własnie chciałem opublikować posta a tu widze że nie można bo przeniesione do przedszkole winksmiley.jpg więc sam widzisz infolearn że miałem racje
devnul
Cytat
>>>>>>>>przyklad http://www.nfl.com/scores czy przy pomocy preg_match da sie np wyszczegolnic pobranie tylko wynikow i niczego innego?

da się wyszczególnic co tylko chcesz - wyrażenia regularne to potężne narzędzie

P.S. nie cytuj swoich własnych pytań bo to staje się nieczytelne chcesz cytowac? ok ale odpowiadaj pod cytatem a nie wewnątrz niego. Nie mówie już nawet że ustosunkowujesz się do częsci mojej wypowiedzi a cytujesz całą. Pytam się po co?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.