Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Java - jakiego środowiska używasz
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lectric
Hej,

Jakiego środowiska używacie do pisania w Java ?
strife
Eclipse wstydnis.gif Ale niektórzy chwalą sobie NetBeans, jak na razie mam zbyt małe doświadczenie, aby cokolwiek na ten temat mówić (dopiero zacząłem się bawić javą), nie mniej jednak w Eclipse pisze się całkiem przyjemnie.

Pozdrawiam.
AxZx
NetBeans w wersji 6 zapowiada sie bardzo ciekawie. duzo dodatkowych narzedzi.
narazie wersja kandydujaca do oficjalnej stabilnej 6.
JaRoPHP
Używam Eclipse, aczkolwiek mam NetBeansa 6.0 (beta oczywiście) i zapowiada się bardzo ciekawie.
Jabol
NetBeans. Zdecydowanie bardziej mi leży niż eclipse.
dr_bonzo
Eclipse, Netbeans mi sie nie podoba, nie znosze jego interfejsu, a moze od Eclipsa sie uzaleznilem smile.gif?
No i jeszcze istnieje IntelliJ IDEA, ktore jest ponoc wypasione (czyt: najlepsze, no ale kosztuje troche $$)
sticker
Używałęm obu środowisk i którie porównanie:
Eclipse:
+ szybki
+ dużo wtyczek
- przy dołączaniu niektórych pluginów trzeba sie nieźle napocić żeby zadziałały
NetBeans:
+ ogromna ilośc narzędzi zintegorowanych ze środowiskiem
+ możliwość projektowania aplikacji okienkowej wizualnie (Eclipse potrzebuje plugin i to tez nie znalazłem żadnego dorównującego netbeansowi)
+ możliwość pobrania nowych wtyczek
- jak nie ma zaimporotwanych bilbiotek (deklaracją import cos.tam) nie potrafi podpowiadać tych funkcji (Eclispe nie ma z tym problemu)
+ zbundlowany Tomcat (no i to jest to co jest znaczną przewagą nad Eclipsem)
- przy bildowaniu projektu nie zawsze ma sie kontrole co jest dołączane do projektu a co nie i pozniej nie wiadomo czy zadziała soft gdzie indziej winksmiley.jpg
satorian
Warto odnotować, że Netbeans 6 właśnie ukazał się w wersji stabilnej. I naprawdę przypomina spójne i kompletne środowisko RAD. A tego zawsze Javie brakowało.
splatch
Od zawsze Eclipse. smile.gif Chociaż nie wiem czy na zawsze..

Cytat(sticker @ 3.12.2007, 19:34:39 ) *
Używałem obu środowisk i kótkie porównanie:
Eclipse:
+ szybki
+ dużo wtyczek
- przy dołączaniu niektórych pluginów trzeba sie nieźle napocić żeby zadziałały

Eclipse jest szybki tylko na szybkim sprzęcie. Na przeciętnym kompie podpięcie dużego projektu = muł. Co do dołączania pluginów - korzystając z update managera i update site dla poszczególnych dystrybucji (Calisto, Europa) nie ma najmniejszych problemów.

Cytat(sticker @ 3.12.2007, 19:34:39 ) *
NetBeans:
+ ogromna ilość narzędzi zintegrowanych ze środowiskiem
+ możliwość projektowania aplikacji okienkowej wizualnie (Eclipse potrzebuje plugin i to tez nie znalazłem żadnego dorównującego netbeansowi)
+ możliwość pobrania nowych wtyczek
- jak nie ma zaimporotwanych bilbiotek (deklaracją import cos.tam) nie potrafi podpowiadać tych funkcji (Eclispe nie ma z tym problemu)
+ zbundlowany Tomcat (no i to jest to co jest znaczną przewagą nad Eclipsem)
- przy bildowaniu projektu nie zawsze ma sie kontrole co jest dołączane do projektu a co nie i pozniej nie wiadomo czy zadziała soft gdzie indziej winksmiley.jpg

- Jakie narzędzia zintegrowane ze środowiskiem?
- Co do okienek - pod Eclipse 3.2 jest dostępny Visual Editor, w którym można tworzyć aplikacje okienkowe. Z innych - Window Builder Pro, JForm Designer i tak dalej..
- Help > Software updates > Find and install
- Zbundlowany Tomcat mówisz... to tak jak by sławić SQL Lite za to, że nie potrzebujesz serwera.. wszystko ok, ale nie pójdziesz z tą bazą na produkcję. Wystarczy mieć odpowiednią dystrybucję, zainstalowany serwer i problem z głowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.