Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Odwoływanie się do jednego elementu tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dynuel
Mam taki kod:

1. <?php
  2. $link = parse_url ( 'http://www.forum.php.pl/index.php?' );  // zwraca  www.forum.php.pl
  3. $link = str_replace( 'www.' , '' , $link['host'] );  // zwraca  forum.php.pl
  4. ?>

i teraz mam pytanie czy istnieje jakikolwiek sposób by zrobić powyższy kod w jednej linijce. Mam coś takiego na myśli:

1. <?php
  2. $link = str_replace( 'www.' , '' , parse_url ( 'http://www.forum.php.pl/index.php?' ) );
  3. ?>

Oczywiście powyższy kod nie zadziała jak bym tego chciał gdyż funkcia parse_url zwraca nam tablicę, ale czy istnieje jakaś funkcja która zwraca jeden wybrany element z tablicy bądź jakoś ją ogranicza, tak bym nie musiał robić takiego przypisania jak w pierwszym kodzie, że najpierw wynik funkcji parse_url przypisuje do zmiennej która będzie tablicą, a dopiero potem owołuję się do jednego z elementów.

pewnie jak zwykle nikt mnie nie zrozumie...
nospor
Cytat
pewnie jak zwykle nikt mnie nie zrozumie...
ty zamiast walic krokodyle lzy to zajrzalbys do manuala gdzie jak wol masz napisane co zrobic.... po polsku....

i popraw tytul o znacznik zgodnie z zasadami forum przedszkole

ps: http://pl2.php.net/manual/pl/function.parse-url.php
Dynuel
Cytat(nospor @ 3.12.2007, 20:20:17 ) *
ty zamiast walic krokodyle lzy to zajrzalbys do manuala gdzie jak wol masz napisane co zrobic.... po polsku....

to byłbym wdzięczny za link do owej części manuala, i spokojnie moze być po angielsku...
nospor
po pierwsze: linka ci podalem (patrz post wyzej)
po drugie: nawet jak bym ci nie podal, to otwierasz manuala, wpisujesz swoje parse_url i .... o rety, otwiera ci manualua z opisem parse_url.... tongue.gif
Dynuel
sorry ale chyba już slepne od tego kompa bo na prawde nie załważyłem tego linka

a odnośnie manuala, to ja szukałem troche pod innym kątem, przeglądałem wszystko odnośnie tablic, a w tym przypadku powinienem u źródła

ale tak w ogole jak to rozwiązać w przypadku zwykłej tablicy (nie parse_url jak wtym przypadku), bo to akurat dla mnie problem stylistyczny kodu pojawiający się dosyć często, czy po prostu musze to już przeboleć?

Cytat
Notice: Use of undefined constant PHP_URL_HOST - assumed 'PHP_URL_HOST' in E:\....\index.php on line 289
Warning: parse_url() expects exactly 1 parameter, 2 given in E:\......\index.php on line 289

dzkoda ze dodali to dopiero w wersji 5.1.2

zresztą i tak mi nie chodzi konkretnie o to parse_url tylko o odwoływanie sie do dowolnych tablic
nospor
Cytat
dzkoda ze dodali to dopiero w wersji 5.1.2
no to ból winksmiley.jpg

Cytat
ale tak w ogole jak to rozwiązać w przypadku zwykłej tablicy (nie parse_url jak wtym przypadku), bo to akurat dla mnie problem stylistyczny kodu pojawiający się dosyć często, czy po prostu musze to już przeboleć?
Przebolej. osobiscie nie widze wiekszego sensu by w takim przypadku kombinowac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.