Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Uruchamianie programu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
STI-ScorpioN
Witam.
Mam pytanie odnośnie uruchamiania programów przez php. Do tej pory robiłem to przez exec, ale ta komenda czeka, aż proces sie zakończy i zwróci dane przez co strona sie blokuje.
Pytanie mam czy można to zrobić tak, aby nie czekać na zakończenie procesu, lub zaproponujcie mi jakiś inny sposób.

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
kossa
Do uruchamiania zewnętrznych procesów mam jeszcze system" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ale działa tak że uruchamia i zwraca wynik działania programu

Łukasz
nevt
w manualu znalazłem pcntl_exec(...) ale nigdy nie używałem, więc nie jestem pewien czy zadziała tak jak oczekujesz... ale używałem innego rozwiązania...
możesz przenieść kod odpalający program do osobnego skryptu, np. run.php. w skrypcie strony, np. w body onLoad() ustaw wywołanie skryptu JS który przez AJAX'a zawoła twój run.php. a ponieważ AJAX jest asynchroniczny, nie będzie czekać na zakończenie procesu...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.