Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki laptop ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pagolik
Czas zakupic jakiegos nootbooka ;D No i oczywiscie do wyboru jest duzo.. Moze sprecyzuje mniej wiecej co bym chcial ;P

Cena: ok. 2500zl
Procesor: core duo najlepiej
Dysk: 120gb
Ram: 1gb
Grafika: nie mam pojecia o grafice w laptopach, licze na Was.
Firma: Toshiba, IBM/Lenovo, HP

Oczywiscie to tylko taka moja wizja, co bym sobie chcial tak patrzac na te wszystkie. Najlepiej podawajcie co Wy byscie wzieli majac te kase w reku ;] Linki z allegro lub innych sklepow mile widziane ;] oczywiscie lapki nowki, nie chce uzywanego.

Pozdrawiam.
Puciek
Moze sprecyzuj co bys chcial na tym lapku robic, grac ? pracowac ? gadac na ircu z poziomu uczelni ?
1010
mogę polecić forum forum.laptopy.info.pl

ps. nie jestem właścicielem tego serwisu i nie czerpie żadnych korzyści reklamując go. Wstawiam link tylko dlatego iż otrzymałem tam bardzo dobrą pomoc i przewiduje iż i inni ją tam dostaną smile.gif
pagolik
Cytat(Puciek @ 13.12.2007, 16:10:45 ) *
Moze sprecyzuj co bys chcial na tym lapku robic, grac ? pracowac ? gadac na ircu z poziomu uczelni ?

ah, zapomnialem tongue.gif Hmm, grac raczej rzadko w takie nowsze gry, czasem moze w jakiegos nfsa nowszego. Bardziej takiego uniwersalnego - i troche do gier i troche do pracy.

Cytat(1010 @ 13.12.2007, 16:28:29 ) *
mogę polecić forum forum.laptopy.info.pl

ps. nie jestem właścicielem tego serwisu i nie czerpie żadnych korzyści reklamując go. Wstawiam link tylko dlatego iż otrzymałem tam bardzo dobrą pomoc i przewiduje iż i inni ją tam dostaną smile.gif

dziekuje, skorzystam takze smile.gif Czym wiecje opinii, tym lepiej.

Pozdrawiam

edit:

tak szukam i szukam.. czytam.. narazie wybralem dwa:

http://www.allegro.pl/item283012786_notebo...b_fvat_wwa.html

http://www.allegro.pl/item282968588_toshib...ista_prem_.html

ide szukac czegos dalej:P

http://www.allegro.pl/item280976213_lenovo...ia_vh_lodz.html
Jabol
brałbym tego lenovo.

Btw. głupie stwierdzenie, do 2500 zł. Właściwie oznacza to: około 2.500 zł.
pagolik
Cytat(Jabol @ 13.12.2007, 18:31:56 ) *
Btw. głupie stwierdzenie, do 2500 zł. Właściwie oznacza to: około 2.500 zł.

Ok, zmienilem ;]

Poczekam jeszcze troche, moze ktos mi cos bardziej szczegolowego napisze, a moze jeszcze cos innego, lepszego zaproponuje ;]

pozdrawiam
1010
o tak smile.gif lenovo ;p bardzo dobry sprzęt... mam jeden w domu i moge naprawde polecić smile.gif i ta "legendary keyboard"... naprawde bardzo dobra klawiatura... chyba w zadnym lapie takiej nie ma
sf
hp nx 7300, ma normalną klawiaturę i dobre głośniki jak na laptopa, wcześniej miałem nx 6110 (2 lata), byłem bardzo zadowolony i dlatego ponownie wybrałem hp (obudowa jest podobna, tylko większa matryca 15.4)

na nic nie mogę narzekać
Wykrywacz
Wiem że nie o tą kwotę chodziło, ale jeżeli masz możliwość dobrania na raty albo pożyczenia to szczerze polecę:
Tego Asusa
Kupiłem go 2 dni temu i jest zajebisty! Wiedźmin chodzi pięknie wszystko jest super, a ten sam osprzęt inne lapsy jak hp,sony mają ale od cen 7k zł.
O ile nie są słabsze. Polecam to naprawdę za jeszcze nie ogromne pieniądze naprawdę wypasiony lapsik. (co istotne w sklepie nie dla idiotów jest o prawie 700zł droższy niż w vobisie.)
Wedle wydajności jaką wskazuje vista mój wyciąga 4,8. A już dowaliłem go VS i Oraclem winksmiley.jpg
Czekam teraz tylko na sp1 do visty aby dokupić sobie jeszcze 2gb ramu.
DeyV
> Czekam teraz tylko na sp1 do visty aby dokupić sobie jeszcze 2gb ramu.
Chciałem zauważyć, że już jest, co prawda beta, ale u mnie już 2 dzień chodzi poprawnie:) I w końcu 32 bitowy system wykrył, że ma 4 GB ram (choć nie wiem, czy obsługuje je poprawnie - są jakieś materiały na ten temat? )
Wykrywacz
Ale masz bętę czy twór Ethana Allena? (źródło http://www.pcworld.pl/news/108737.html)
DeyV a powiedz jak to jest z 32 bitowy a 64? Bo mam core 2 duo aczkolwiek działa na 32 bitach? Od czego to zależy aby działał na 64?
kwiateusz
zalezy od systemu jak masz system 64bit to działa tak, jak masz zwykły 32bit to działa jak 32bit smile.gif
Wykrywacz
no to do bani sad.gif
DeyV
Ja mam procek 64 bitowy, ale pracuje na razie na vista 32.
Przed wczoraj pobrałem bete SP1 dla vista prosto od M$, nie wiedziałem wcześniej, o innych rozwiązaniach. Co prawda ta beta jest ograniczona czasowo, będzie trzeba ją usunąć za pół roku, ale do tej pory pojawi się już wersja oficjalna, więc to nie jest problem.
pagolik
ostatecznie wzialem http://www.allegro.pl/item280976213_lenovo...ia_vh_lodz.html

bedzie poniedzialek/wtorek, napisze wtedy cos o nim ;] Takze z Vista, pracowalem juz na viscie na laptopie znajomego i ogolnie do bani ;P
1010
wspolczuje visty
jastu
Jednak Vista się przyjmuje...wbrew wielu opiniom...
Jabol
Cytat(pagolik @ 15.12.2007, 16:13:48 ) *
ostatecznie wzialem http://www.allegro.pl/item280976213_lenovo...ia_vh_lodz.html

bedzie poniedzialek/wtorek, napisze wtedy cos o nim ;] Takze z Vista, pracowalem juz na viscie na laptopie znajomego i ogolnie do bani ;P

Ha, pisałem od razu. A Vista nie jest taka zła. Ma funkcjonalność która umożliwia pracę. XP miał funkcjonalność która umożliwiała odpalanie programów.
pagolik
Hmm, ogolnie jak tak przegladalem te notebooki, to ten Lenovo jest chyba jedym z najlepszych w tym przedziale cenowym (2000-2500), ja dalem za niego 2499 PLN.

Co do Visty - sam nie wiem. Pracowalem na Acerze znajomego na Visie jak wczesniej wspominalem i w sumie problem byl tylko z jakimis wyskakujacymi okienkami co chwila, ze jakis blad, cos nie wspolgra. Tak z ogolu jej sie przyjrzalem. Gadu-gadu, skype, firefox, gta:sa poszlo bez problemu biggrin.gif Niby jest ten tryb zgodnosci z XP do ustawienia, wie ktos cos wiecej na ten temat ? Czy rzeczywiscie to dziala ?

Vista imo jest zla, jak ktos ja ma na komputrze, ktorego uzywa na codzien, korzysta z drukarki, skanera itd, bo nie ma sterownikow do tego. O to sie chyba najwiecej rozchodzi. Jak ze stabilnoscia i cala reszta, nie mam pojecia, kieruje sie tym, co Wy tutaj piszecie. Sam bede mial okazje sprawdzic, jak dostane sprzet.

Zastanawialem sie juz tak z gory czy zostawic Viste czy pokorzystac i formata do Xp`ka, jakiegos Media dla laptopow. Macie Vista w swoich laptopach ? Jak tak, to jak sie sprawuje ? Plusy i minusy poprosze biggrin.gif

pozdrawiam

ps. Dziekuje za pomoc w wyborze, raczej bede zadowolony ;]
hwao
Większość osób jakich znam, które kupiły laptopa z Vista teraz korzysta na nich z Ubuntu, ponadto nie są to żadni informatycy winksmiley.jpg

Co do Visty, używałem i działała bardzo dobrze (64bit). Jedynie z tą kompatybilnością wstecz był problem(niektóre gry, programy) dlatego wróciłem do XP, który swoją drogą imho niczym tak "nie odstaje" od visty (poza directx10, ale karty graficzne które podołają tej technologi są jeszcze kosmicznie drogie).
pagolik
Miałem dac recenzje laptopa i daje. Moze sie komus przyda ;]

Lenovo 3000 N100 0768 FSG

Moje pierwsze wrazenie jak otworzylem karton - super. Elegancka stylistyka, taka nowoczesna biggrin.gif Widac, ze bardziej postawione na jakosc. Solidnie wykonany laptop, dobre zawiasy od LCD. Na przednim panelu cztery kontrolki - wifi, bluetooth, stan baterii, tryb uspienia. Podoba mi sie ten bajer ;] swieca na zielono ;p Po prawej wyjscia od karty dzwiekowej, 3xUSB, nagrywarka dvd, wejscie na monitor. Z tylu wejscie na mysz, modem, zasilacz. Po lewej jeden USB, Firewire, sieciowka, czytnik kart pamieci, slot na modem zewnetrzny etc. i z przodu jeszcze wlacznik do bluetootha ;p Widac all na fotach ;p

Firmowo dostalem go z Vista na partycji recovery. Naklnalem sie 3 dni nad nim. Najpierw zrezygnowalem z visty, zrobilem formata usuwajac przy tym mbr od tej partycji recovery, zainstowalem xp`ka.. doszedlem do wniosku, ze nie chce mi sie wszystkiego robic od nowa, wrocilem do visty instalowanej z pirata, jednak klucz spod laptopa pasowal, zarejestrowalem w Microsofcie i hulalo. Spedzilem 12h nad dzieleniem neostrady z XP na Viste. Ni ch...a tongue.gif Poddalem sie, zaczalem majstrowac przy partycjach celem odzyskania recovery no i.. usunalem wszystkie partycje ;P Zrobilem dwie, systemowa i druga "D", zainstowalem od nowa xp`ka, w 10 minut podzielilem lacze, wszystko ladnie dziala bez zadnych proxy. Posciagalem wszystkie potrzebne sterowniki ze strony producenta, poinstalowalem. Obecnie sciagam jeszcze drivery do wifi i bluetootha (ostatnio sa problemy z neostrada w moim rejonie i idzie z transferem 5kb/s haha.gif). Po zainstalowaniu tego obraz ghostem i na dvd ;] Laptop smiga jak szalony. Dwurdzeniowy core robi swoje. Nie testowalem jeszcze zadnej gierki inie odpalalem 3d marka, ale zrobie to zaraz po zrobieniu obrazu dysku. Nie ma z nim zadnych klopotow poki co. Wszystko idzie bezproblemowo, jezeli sie mysli co sie robi ;P Polak madry po szkodzie ;] Czytnik linii papilarnych dziala w 100%, udalo mi sie znalezc soft do niego w pelnej wersji dzialajacy pod
xp.

Ogolnie jestem bardzo zadowolony z zakupy i szczerze polecam wszystkim, ktorzy potrzebuja bardzo dobrego laptopa za male pieniadze. Nie wiem czy do 2500zl
da sie znalezc lepszego. Jedyne co, to jezeli ktos nie chce korzystac z Visty, musi sie uzbroic w cierpliwosc i powoli instalowac wszystkie sterowniki ze strony producenta. Na dniach jeszcze zakupie torbe do niego, w nowym roku router z wifi.

Dziekuje wszystkim za pomoc, za opinie ;] Nizej foty.

andi22
Ciekawa i wyczerpująca ta Twoja recenzja, a czy mógłbyś coś powiedzieć o modelu IBM Lenovo ThinkPad T60? Co prawda nie stać mnie na razie na jego zakup, ale może jak uzbieram trochę więcej pieniędzy to się zdecyduję. Póki co myślę jeszcze o takich modelach: HP Compaq 6710b, HP Compaq 6510b, HP Compaq 6910p oraz Asus A8SC-4S041C. Tylko właśnie mam ten problem, że nie wiem na który z nich się zdecydować.

Może ktoś z tego forum mi coś doradzi?

Pozdrawiam
Andi
Swirek
że tak skromnie się dopowiem smile.gif
Na Świstaku jest hp nx7300 czy jakoś tak za 2200:)
jarek_bolo
No ale ten HP jest już 2 miechy po tym jak kupił lenovo, wiec dupa zbita.

Ale ja odnośnie tego Lenovo. Brat mojej dziewczyny ma takiego i często na nim siedzę jak jest włączony (swojego nie włączam już, ja mam Asusa sprzed 2.5 roku).
Mi ten Lenovo kompletnie do gusty nie przypadł, klawiatura niefunkcjonalna. Klawisze Home i End przy użyciu funkcjonalnego klawisza to porażka. 3 wejścia od USB po prawej stronie w miejscu gdzie normalnie operuje się myszką to też nieporozumienie. Generalnie mając odniesienie do Asusa to Lenovo przegrywa.

A mój Asus do tej pory hula, bateria po 2.5 roku trzyma 3 godziny. Obudowa się starła tylko w miejscu gdzie spiera się dłonie. Klawiatura idealna, wzór klawiatur bym powiedział jeśli chodzi o rozmieszczenie klawiszy smile.gif
No i gwarancja 24 miechy Door To Door super sprawa (miałem okazje skorzystać, bo CD-ROM źle czytał, ale to wyszła taka partia swego czasu Asusów z wadą CD-ROMów).

No ale nic to, już kupiłeś smile.gif Oby Ci służył długo i bezawaryjnie.
Swirek
tak wiem, ale może komuś się przyda tongue.gif
bo jednak nie tylko allegro jest najtańsze a mówiąc szczerze wczoraj nie załapałem(doczytałem), że już go kupił. Sorki za niepotrzebne podbicie tematu
Jabol
Cytat(jarek_bolo @ 2.04.2008, 18:58:16 ) *
Mi ten Lenovo kompletnie do gusty nie przypadł, klawiatura niefunkcjonalna. Klawisze Home i End przy użyciu funkcjonalnego klawisza to porażka.
Ojj tak! Klawiatura Lenovo to kompletna porażka. Jeszcze ctrl z fn zmienione. Szczególnie dla programistów, którzy przyzwyczajeni są do skrótów klawiszowych, jest to kompletna porażka. Natomiast miałem okazję pracować niekoniecznie na tym samym modelu więc nie będę sie wypowiadał na temat reszty.
mls
Oj, ale paskudztwo...
Nic nie przebije designu Apple, ech... Nie ma to jak MBP... smile.gif Ale niestety to nie ta półka cenowa...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.