Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [propel][creole]Problem z instalacją.
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty obsługi baz danych
radziowi
Witam mam problem z zainstalowaniem propela.

Robie wszystko według instrukcji http://www.gajdaw.pl/bd/propel-tutorial/p3.html

php, phing oraz pear dzialaja z wiersza polecen(pracuje na Windowsie)
creole nie mam jak sprawdzic.
Teraz próbuję wygenerować klasy z Propela i dostaję nstępujący komunikat:

1. <?php
  2. [propery] Loading c:phppropelgenerator.default.properties
  3. [PHP Error] required_once(creole/CreoleTypes.php): failed to open stream: No such file or directory[line22 of C:/php/propel/generator/classes/propel/engine/database/model/PropelTypes.php]
  4. [PHP Fatal Error]: i to samo tylko jest jeszcze podane include_patch jest to w linii 22
  5. ?>

Ścieżki w include path mam takie same jak w instrukcji sprawdzałem kilka razy i ciągle nic.

Plik o który się czepiama postać:
  1. <?php
  2. require_once 'creole/CreoleTypes.php';
  3.  
  4.  
  5. class PropelTypes {
  6. ?>

ścieżka w php ini poprawna(według instrukcji)

include_path = ".;c:\php\phing\classes;c:\php\smarty\libs;c:\php\creole\classes;c:\php\creole\classes\jargon;c:\php\PEAR;c:\php\propel\runtime\classes"

Coś na pewno ze ścieżkami tylko gdzie to zmienić?? Może dodać jakąś zmienną środowiskową?
kaniagandzowski
taż miałem problem podobny do twojego.

Dałem skrypt, który jest poniżej. Ten skrypt uruchamiam jeśli chce wygenerować bibliotekę obsługująca moją bazę.

Skrypt znajduje sie tam, gdzie mam plik schema.xml itd Tak jak jest opisane na stronie http://www.gajdaw.pl/bd/propel-tutorial/

Polecam odrazo zaznajomić sie z DBDesigner + propel , które tez jest na stronie www.gajdaw.pl.

nazwa pliku: generuj.bat o treści:
path C:\wamp\bin\php\php5.2.5

C:\wamp\bin\php\php5.2.5\propel-gen.bat

Oczywiście musisz wsiąść poprawkę na ścieżki bo możesz mieć gdzie indziej zainstalowany PHP
radziowi
Dziękuję za odpowiedź. Problem był jednak inny strasznie głupi ale zeszło mi kilka dni z tym. Pliki miałem włożone w katalogu C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\turystyka\ , a nie wiem co czy propel czy co nie czyta Program Files przerw i to był problem ze ścieżkami mu się pomieszłąo i takie cuda wyszły.

Teraz czas obczaić tego Propela bo z tego co czytałem to bardzo przydatne narzędzie:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.