Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nasza-klasa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Sadu2
Witam,
Właśnie chciałem obejrzeć sobie serwis nasza-klasa.pl. I proszę o to co zobaczyłem.

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1207/naszafce9.jpg

I to ma mnie niby zachęcić do zarejestrowania się? Moim zdaniem serwis, który warty jest kupę kasy nie powinien sobie pozwolić na takie "błędy".
sztosz
To nie błąd winksmiley.jpg Za duży ruch, połowa moich znajomych co dziennie choć raz tam zagląda. A infrastruktura serwerów wciąż jest w pośpiesznym rozwoju bo baza użytkowników przerosła oczekiwania. Ten "warty jest kupę kasy" serwis nagle z malutkiego projektu stał się ogromnym ogólnopolskim serwisem. To tak jakbyś narzekał że w małej kawiarence z jedną kelnerką nie można się doprosić o obsługę, a nie chcesz zauważyć że nagle zwaliła się tam setka ludzi winksmiley.jpg
nrm
Cytat(Sadu2 @ 26.12.2007, 21:06:47 ) *
Witam,
Właśnie chciałem obejrzeć sobie serwis nasza-klasa.pl. I proszę o to co zobaczyłem.

a Ty co, dzisiaj się obudziłeś?!? biggrin.gif
sniezny_wilk
Nie mam tam konta, ale z tego co wiem to u nich norma. No ale skoro serwis dynamicznie się rozwija to i jest kasa. No a skoro jest kasa, to czemu nie zainwestować w dobrego dedyka...
ARJ
Cytat(sniezny_wilk @ 26.12.2007, 21:46:25 ) *
Nie mam tam konta, ale z tego co wiem to u nich norma. No ale skoro serwis dynamicznie się rozwija to i jest kasa. No a skoro jest kasa, to czemu nie zainwestować w dobrego dedyka...

wygląda na to, że rozbudowa czegoś takiego to nie robota na 1 dzień. na serwisie przedstawiono harmonogram modernizacji:
Cytat
12 listopada 2007 – zakup serwerów;
23 listopada 2007 – dostawa serwerów do serwerowni;
24 listopada 2007 – składanie szaf;
25 – 26 listopada 2007 – składanie komputerów;
27 – 28 listopada 2007 – kolejna dostawa sprzętu, montowanie sieci, testowanie sieci, dysków, pamięci;
29 listopada 2007 – składanie ewentualnej reklamacji do dostawcy sprzętu;
30 listopada 2007 – konfigurowanie serwerów, kopiowanie danych;
1 – 11 grudnia 2007 – konfigurowanie serwerów;
12 grudnia 2007 – testowanie fragmentu architektury;
13 – 19 grudnia 2007 – konfigurowanie serwerów;
20 grudnia 2007 – testowanie fragmentu architektury;
21 – 22 grudnia 2007 – konfigurowanie serwerów;
23 grudnia 2007 – testy obciążeniowe, sprawdzanie wydolności systemu w przypadku awarii, któregoś z serwerów;
26 – 27 grudnia 2007 – nanoszenie poprawek;
28 – 31 grudnia 2007 – testowanie całego systemu;
2 stycznia 2008 – nanoszenie poprawek;
3 – 6 stycznia 2008 – finalne testowanie;
7 stycznia 2008 – uruchomienie serwerowni nasza–klasa.pl;
8 stycznia 2008 – nasza-klasa.pl osiąga prędkość światła;)

przed świętami gdy odbywały się testy serwerów to strona działała szybko. nie pojawiały się problemy z przeciążeniem serwerów. jak na razie to trzeba poczekać, aż nowe serwery zostaną uruchomione.

Cytat(Sadu2)
I to ma mnie niby zachęcić do zarejestrowania się?

no widzisz, ciebie to nie zachęca ale ile innych osób się tym nie zraża. dla nich najważniejsze jest znaleźć przyjaciół ze szkół do których chodzili kilka lat temu. przyznaję, jest to uciążliwe ale kontakt ze starymi znajomymi jest bezcenny smile.gif
Sadu2
Cytat(normanos @ 26.12.2007, 21:44:44 ) *
a Ty co, dzisiaj się obudziłeś?!? biggrin.gif

Dzisiaj pierwszy raz tam zajrzałem tongue.gif

Cytat(ARJ @ 26.12.2007, 21:56:55 ) *
dla nich najważniejsze jest znaleźć przyjaciół ze szkół do których chodzili kilka lat temu. przyznaję, jest to uciążliwe ale kontakt ze starymi znajomymi jest bezcenny smile.gif

No właśnie. Też z chęcią pogadałbym ze starymi znajomymi z podstawówki tongue.gif
dadexix
Cytat
No ale skoro serwis dynamicznie się rozwija to i jest kasa. No a skoro jest kasa, to czemu nie zainwestować w dobrego dedyka...
fotka.pl też zbija kase(robiłem obliczenia na ich forum ile co najmniej zbijają na samych "Gwiazdach" a jeszcze reklamy itd.) a jak na taki duży serwis jeden mały dedyk za(jak mniemam) 150-300zl/miech to troche mało..
nrm
Cytat(sniezny_wilk @ 26.12.2007, 21:46:25 ) *

w dobrego dedyka? nie bądź śmieszny winksmiley.jpg
kwiateusz
jak nie chcecie się denerwować tym że nie działa to polecam używać naszej klasy około 3 nad ranem wtedy działa jak marzenie happy.gif sam testowałem bo w dzień nie szło się wbić tam

btw. jeśli ktoś sadzi ze to wytrzymałoby na serwerze współdzielonym to gratuluje poczucia humoru smile.gif
neeon
Cytat(normanos @ 27.12.2007, 10:33:54 ) *
w dobrego dedyka? nie bądź śmieszny winksmiley.jpg

też mnie to rozbawiło smile.gif ogólnie wiadome jest że co najmniej dwa dobre dedyki musiały bybyć
AxZx
rozbawilo cie a sam smieszne rzeczy piszesz.
takie serwisy maja wlasne serwerownie z kilkoma szafami.
poczytaj co nasza-klasa napisali w harmonogramie.
darektbg
Ja tylko chciałem zauważyć, że śr. ilość odsłon dziennie to 8 mln.
Dla zainteresowanych:
http://m.onet.pl/_m/d17cab970c108fa380a8c3208a3327b3,0,1.wmv

W minioną niedziele w TVN w Kulisach Sławy był właśnie reportaż o serwisie nasza-klasa.pl
seaquest
Ale macie licytację biggrin.gif
Jeden dedyk, dwa dedyki...

rotfl!

Czy ktokolwiek z osób licytujących się wie jakie obciążenie jest w stanie wytrzymać jedna maszyna? Bo wydaje mi się, że nie wiecie...
envp
Ja na przykład nie wiem i chciałbym się dowiedzieć - no więc "jakie obciążenie wytrzyma jedna maszyna" oraz "Jak to jest rozwiązanej jak maszyn jest kilka?" Btw. odbiegam od tematu, jak naruszam regulamin mogew założyć nowy wątek...
Jabol
@seaquest: jakie? Z doświadczenia wiem, że jeden komputer 4*2GHz Xeon z 2GB Ramu wytrzymuje 5tysięcy na ~15min raczej spokojnie (500 000/dobę) - i to oznacza odebrać rządanie, *przerobić*, baza danych, takie bzdety i odpowiedzieć. Szacuje, że przy prostej stronie WWW jaką jest nasza-klasa.pl byłoby to dwa do czterech razy więcej. Ale jak tam porządne serwery to się nie orientuje.
chemik1982
Pan Gąbka wymiata laugh.gif Mimo to ogromny sukces, co znaczy mieć dobry pomysł...
Speedy
Cytat(envp @ 27.12.2007, 14:33:13 ) *
Ja na przykład nie wiem i chciałbym się dowiedzieć - no więc "jakie obciążenie wytrzyma jedna maszyna" oraz "Jak to jest rozwiązanej jak maszyn jest kilka?" Btw. odbiegam od tematu, jak naruszam regulamin mogew założyć nowy wątek...

Też jestem ciekaw tongue.gif. Na pewno w takiej sytuacji musi to być zorganizowane inaczej, niż w przypadku zwyczajnych serwisów z normalnym obciążeniem.
Jest tutaj jakiś specjalista, który miał z czymś takim bezpośrednio do czynienia lub zna się na tym na tyle, żeby zaspokoić moją ciekawość? snitch.gif
NuLL
@Speedy - postaw sobie pytania co potrafia obsluzyc 4 Opterony + 16 RAM + dyski SAS ( takie SATA SCSI ) 15k ... - uwierz - CHOLERNIE DUZO biggrin.gif Tylko w PL malo kto ma takie poprostu...
Speedy
Cytat(NuLL @ 27.12.2007, 16:52:21 ) *
@Speedy - postaw sobie pytania co potrafia obsluzyc 4 Opterony + 16 RAM + dyski SAS ( takie SATA SCSI ) 15k ... - uwierz - CHOLERNIE DUZO biggrin.gif Tylko w PL malo kto ma takie poprostu...

Okey smile.gif. To teraz druga poruszona kwestia: w jaki sposób funkcjonują serwisy, które stoją na kilku serwerach i korzystają z tych samych danych?
Domyślam się, że chyba jednej bazy danych one nie mają, ale jakoś to funkcjonuje i dane są w pewien sposób "scalone".
Sam nigdy nie administrowałem serwisem o tak dużej popularności, więc się na tym nie znam, a chętnie bym się dowiedział tongue.gif.
NuLL
Jeden serwer to baza + np 5 serwow HTTP + plus na glownym LOAD BALANCER albo sprzetowy ktory przerzuca zadania na poszczegolne maszyny. Wszystkie serwery HTTP korzystaja z jednej bazy, albo stosuje sie replikacje bazy na kilka maszyn i tyle smile.gif Z tym ze w rozwiazaniach portalowych nie liczy sie serwerow - tam ma sie poprostu tzw. farme smile.gif
Jabol
@Speedy: też nigdy takiego czegoś nie robiłem, ale znam troszkę teorie. Jest po pierwsze coś takiego jak replikacja. Tzn. bazy danych są względem siebie cały czas synchronizowane. Po drugie słyszałem kiedyś o takim projekcie w Javie, który był takim routerem do bazy danych. To znaczy obliczał obciążenie dla każdego z obsługiwanych serwerów i zależnie od wyników pobierał dane z któregoś z nich. Oczywiście wszystko było przezroczyste dla aplikacji bo działało na JDBC/ODBC (w zależności od klienta). Dalej jest też bramka www, która tylko odbiera żądanie i tuneluje je do któregoś z prawdziwych serwerów (podobnie jak z bazami danych, tyle, że prościej).
seaquest
Jabol: 500k no właśnie, a nasza-klasa.pl ma 5 mln hitów dziennie!
Dużo zależy od kodu, wiele od cachowania. Wydaje Ci się, że jest to lekki serwis, ale chyba tak do końca nie jest. Strona główna ściąga mnóstwo danych...

Do tego jeszcze należy doliczyć jakiś "zapas".

A co do load balancingu, to jest dużo gotowych rozwiązań. W Rubym np mongrel-cluster + jakieś proxy z load balancerem.
Dobry router z load balancerem (np cisco) potrafi załatwić sporo.
Dodatkowo można jeszcze osobno postawić sobie serwer sesji i serwer plików statycznych.
Serwery aplikacji i serwery baz danych to osobna bajka.
Sporo też może dać dobry serwer httpd. Apache jest zasobożerny. Lepiej korzystać np z nginx'a, który ma dużo większą wydajność.
darektbg
Cytat(Jabol @ 27.12.2007, 14:35:00 ) *
@seaquest: jakie? Z doświadczenia wiem, że jeden komputer 4*2GHz Xeon z 2GB Ramu wytrzymuje 5tysięcy na ~15min raczej spokojnie (500 000/dobę) - i to oznacza odebrać rządanie, *przerobić*, baza danych, takie bzdety i odpowiedzieć. Szacuje, że przy prostej stronie WWW jaką jest nasza-klasa.pl byłoby to dwa do czterech razy więcej. Ale jak tam porządne serwery to się nie orientuje.

Nie cztery razy więcej a 16 ;-) bo jak napisałem wcześniej śr. ilość odsłon to 8 mln. na dobe.

Pozdrawiam
Dariusz Zbyrad
Sadu2
Cytat(darektbg @ 27.12.2007, 19:31:18 ) *
Nie cztery razy więcej a 16 ;-) bo jak napisałem wcześniej śr. ilość odsłon to 8 mln. na dobe.

Pozdrawiam
Dariusz Zbyrad

8mln? sciana.gif że to tyle ludzi ma internet tongue.gif
Jabol
Pisałem o 4x2GHz Xeon i 2GB ramu. Dzisiaj już sporo osób ma takie w domu. A np. 8-rdzeniowy (albo np. 2*8-rdzeniowy) Sparc i 16GB ramu pewno zdziała więcej. 8mln/dobe -> 1mln/3h -> 300000/1h -> 5000/1min -> 100/1s tak grubo licząc. Dałoby się może zrobić z szybkim dyskiem winksmiley.jpg.

Poza tym jest jeszcze taka sprawa jak przepustowość. Nie każdy ma łącze 10MBps, także można sobie wliczyć, że serwis może mieć nawet sekundowego laga na normalne wywołania i np. 0,5s na AJAX.

@seaquest: dzięki za olśenienie mnie wyrażeniem load balancing - routowanie to rzeczywiście co innego, choć chodziło mi właściwie o to samo winksmiley.jpg.
athabus
Jabol, ale pamiętaj, że 3/4 tego ruchu przypada w godzinach szczytowych więc pewnie są godziny gdzie jest 500-600 wywołań na sekundę, jeśli nawet nie więcej.
nrm
Cytat(neeon @ 27.12.2007, 12:34:25 ) *
też mnie to rozbawiło smile.gif ogólnie wiadome jest że co najmniej dwa dobre dedyki musiały bybyć

hehe ;D

Cytat
Nowa serwerownia powstaje w Poznaniu. Będzie wyposażona w 80 potężnych serwerów. W przyszłym roku Maciej Popowicz i spółka kupią dodatkowe. - Będzie ich 50 bądź 70. Szczegóły jeszcze ustalimy. - mówi. - Obecnie jesteśmy na etapie testowania nowego sprzętu, konfigurowania go i sprawdzania jego wydolności. Dziennie mamy około 150 milionów odsłon. Gdybyśmy nie zainwestowali w serwery, zrobiłby się potężny korek - tłumaczy Popowicz.
Hazel
150 milionów odsłon? To już chyba zawyżone dane, to jest średnio 1700 wywołań na sekundę, a w godzinach szczytu pewnie jakies 5 razy więcej miejscami blinksmiley.gif
Ale może i tak być - w końcu 4 kk userów już... A tabela znajomych ma ponad 10 milionów rekordów blinksmiley.gif To znaczy tak wnioskuję, nie wiem do końca, może rozwiązali to jakoś inaczej, ale nie mam pojęcia, jak...
Cytat
Gdybyśmy nie zainwestowali w serwery, zrobiłby się potężny korek
No, nie ma to jak dobre podsumowanie biggrin.gif

Tak czy siak - gigantyczność serwisu trochę daje do myślenia, zwłaszcza że sama aplikacja jest średnio dobrze zrobiona, dałoby radę lepiej się postarać przy takiej popularności, tam czasem wyskakuje błąd na błędzie z jakimiś dziwnymi identyfikatorami w systemie szesnastkowym i nie wiadomo co z tym zrobić tongue.gif Fajne jest to, że, jak widać, pomysł liczy się czasem znacznie bardziej niż samo wykonanie... Pogratulować studentom z UWroc.

edit: ale jak teraz śmiga, Sylwester 23:30 biggrin.gif
W zwykły dzień nawet o 4 nad ranem nie działa tak szybko winksmiley.jpg
Jabol
Zauważ 8 milionów odwiedzin. Może być 150 mln wywołań. To ok. 20 wywołań na sesje, jestem w stanie uwieżyć.
vokiel
Niedawno słyszałem taki tekst: "A Twoja matka ma 0 (zero) znajomych na naszej-klasie!"
lubomir1973
Lepiej "zero znajomych" niż szukać ich na siłę,
otrzymuje po kilka zaproszeń w tygodniu od ludzi których na oczy nie widziałam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.