Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Praca dyplomowa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
suchy1
Witam
bede pisal prace dyplomowa na temat mozliwosci, sposobu wykorzystania PHP i MYSQL(np w systemach poczty elektronicznej) czy ktos ma pomysl jak do teog sie zabrac?!
kwiateusz
Najlepiej od początku happy.gif

Okresl sobie co mozna zrobic z php (zauwaz ze od licznika, przez sklep do aplikacji okienkowej) i okresl czy chcesz opisywac proces tworzenia 1 rozwiazania czy kilku i pisz
suchy1
hmm jakbym tworzy system obslugi listów mailowych, jak masz na mysli opisac proces tworzenia, zademonstrowac gotowe skryptp, wyjasnic zasade uzycia petli itp., sesji?!
.chudy.
Napisać od początku całą aplikację i pokazanie tych wszystkich funkcji i ciekawych kawałków kodów.
suchy1
a mozna opisac skyrypt kogoz, za zgoda?!, jak opisac wkleic caly kod zrodlowy i kazda funkcje omawiac?! smile.gif
Speedy
Cytat(suchy1 @ 5.01.2008, 00:04:57 ) *
a mozna opisac skyrypt kogoz, za zgoda?!, jak opisac wkleic caly kod zrodlowy i kazda funkcje omawiac?! smile.gif

Dajże spokój tongue.gif. Ja na Twoim miejscu wolałbym sam to sobie napisać, bo uważam, że wiele rzeczy można zrobić lepiej, niż w tych wszystkich open-source'owych papkach dostępnych chociażby w różnych serwisach ze zbiorem super-skryptów tongue.gif. Pomijając wspomniany fakt, chcesz się wykazać i lansować zachwalając oraz komentując cudzą pracę snitch.gif?

Kod źródłowy najlepiej komentuj zwięźle i konkretnie wg ogólnie przyjętych standardów (akceptowanych przez phpdocumentator-a).

ps. Temat pracy dyplomowej Mike'a brzmiał podobnie (wiem o tym, bo pamiętam, że kiedyś to tutaj na forum napisał winksmiley.jpg), więc możliwe, że jak będzie miał ochotę, to Ci coś poradzi winksmiley.jpg.
mike
Cytat(Speedy @ 5.01.2008, 01:35:31 ) *
ps. Temat pracy dyplomowej Mike'a brzmiał podobnie (wiem o tym, bo pamiętam, że kiedyś to tutaj na forum napisał winksmiley.jpg), więc możliwe, że jak będzie miał ochotę, to Ci coś poradzi winksmiley.jpg.
Dokładnie.
Ja pisałem na temat: Skrypt obsługi poczty internetowej przez WWW

Napisałem tradycyjnego klienta pocztowego. Moja aplikacje podłączała się pod konto IMAP/POP na dowolnym serwerze i oferowała tradycyjne możliwości klienta: wysyłanie, odbieranie, grupowanie maili, kosz, zarządzanie kontaktami, ... Otwórz dowolnego klienta, poklikaj i już masz zdefiniowane wymagania.

Aplikacja była napisana na Agavi i to chyba z tego co pamiętam jedyny gotowy komponent jakiego użyłem. Czytanie i wysyłanie maili napisałem sam na natywnych funkcjach PHP. I tu logiczne że jak będziesz opisywał to opisujesz zasady działania tylko swoich komponentów, ja odnośnie Agavi odesłałem do dokumentacji. Opisałem jedynie wzorzec MVC jakim posługuje się Agavi.

I dalej jeśli chodzi o tekst pracy to dzieli się ona na dwie główne części: dokumentacja użytkowa i dokumentacja techniczna (podział taki zasugerował mój promotor). W użytkowej powklejałem poszczególne screeny i opisałem dokładnie wszystkie możliwości aplikacji. W technicznej zamieściłem odpowiednie diagramy klas oraz tabel z bazy oraz sporządziłem dokumentację wszystkich napisanych przeze mnie klas. Dodatkowo napisałem opis ich działania.

Voila!

Z góry mówię, że nie mam swojej pracy. Jakieś kilka dni po obronie mój dysk twardy poszedł na śmietnik a wszystkie pozostałe kopie posiadał dziekanat. Uznałem, że nie będę już się do nich wybierał po kopie bo mi już ta praca nie bedzie potrzebna.
lectric
suchy1: jaka jest charakterystyka Twojej pracy ? jest to praca opisowa ? Jeśli opisowa to jak najbardziej możesz opisać jakiegoś klienta poczty stworzonego przez kogoś. W przeciwnym wypadku zacznij już stukać kod snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.