Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SVG w sieci
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
empathon
Ostatnio natknąłem się na ten art/tutorial i zaciekawiło mnie to zagadnienie. Jest w nim parę niezgodności ale dość wyczerpująco przedstawia zagadanie.

Jestem ciekaw czy macie już jakieś doświadczenia z grafika SVG z sieci?
Czy uważacie, czy ma ona szansę zagrozić flashowi? Jeśli nie to czemu.
sztosz
SVG nie zagrozi Flashowi tak samo jak BetaMax nie zagrażał VHS :/

Flash to grafika + skrypty nią zarządzające. SVG to zapis kilku wektorów w XML. SVG to świetna rzecz, ale co nam po tym w świecie w którym ponad 70% społeczeństwa "internetowego" używa IE sad.gif
empathon
Cytat(sztosz @ 7.01.2008, 23:28:19 ) *
SVG nie zagrozi Flashowi tak samo jak BetaMax nie zagrażał VHS :/

Flash to grafika + skrypty nią zarządzające. SVG to zapis kilku wektorów w XML. SVG to świetna rzecz, ale co nam po tym w świecie w którym ponad 70% społeczeństwa "internetowego" używa IE sad.gif

Przeczytaj proszę choć początek artykułu bo powtarzasz powszechną ( błędna opnie ) na temat tego czym jest SVG.
A czy IE nie potrzebuje plugina do flasha?
kicaj
IE6 wymaga plugin-a, nie wiem jak IE7

SVG moze stac sie konkurentem dla Flasha, jesli tylko bedzie rozwijalo sie szybciej, niestety zalezne jest to od przegladarek (podobna sytuacja jak z CSS). SVG to nie tylko grafika zapisana w xml, to glowna zaleta jest to ze jest to bezstratna grafika (podobnie jak PDF czy Flash). W svg mozemy umieszczac kod JavaScript ktory moze konkurowac z ActionScript.

Zobacz przyklady zastosowan grafiki SVG w matematyce (rysowanie wykresow, poruszanie po sciezkach, sinusoidy, itp).

Zaleta SVG jest to ze stanie sie (lub juz jest?) standardem, niestety znow zalezy to od producentow przegladarek...

Wiele by mozna mowic o SVG, niestety ubogo jest w przykladach...

sad.gif
mike
Cytat(kicaj @ 8.01.2008, 00:35:01 ) *
Wiele by mozna mowic o SVG, niestety ubogo jest w przykladach...
Bo to wszystko teoria i niewiele działa w praktyce. Miałem jakiś czas temu styczność z SVG i rozbiłem się o przeglądarki. Przede wszystkim (ale nie tylko) o IE.
Bez wsparcia przeglądarek (którego teraz nie ma) możesz zapomnieć o SVG.
grzesiek_g
Ja tak może z innej beczki. Kiedyś klient chciał by zbudować stronę bez wykorzystania plików PNG GIF itp, ale by to było SVG. Gdzie on znalazł tak futurystyczny artykuł, że tak się da? Ja stawiam na Lema:)
sztosz
Ale w SVG nie zakodujesz filmu w x.264, tak samo jak nie zrobisz formularza? Czy może się mylę? SVG to wciąż kilka wektorów + ew. opis tego jak się w czasie zmieniają ich parametry.

SVG powinno zagrozić większości rastrowej grafiki na stronach, ale nie flashowi.

Flashowi może i pewnie zacznie zagrażać Adobe Air (flash może być częścią tego) oraz M$ Silverlight.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.