Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: BB code i textarea ze sformatowanym tekstem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
_Cartman
Witam!

Mam dyskretne pytanie - w jaki sposób uzyskuje się formatowanie tekstu w zwykłym textarea, chodiz mi o wyglad koncowy formatowania, jak to jest w wordzie. Zastanawiałem się nad tym przez chwilę, ale jakoś nic nie udało mi się wymyślić smile.gif

Z góry dzieki za wasze sugestie i pomysły.
Garrappachc
Skrypcik nazywa się Tiny MCE
http://tinymce.moxiecode.com/download.php
_Cartman
ale jak napisac cos takiego samemu? tzn. nie korzystac z zadnych gotowcow. Ciekaw jestem tylko jak oni formatują tekst w zwykłym textarea?
Garrappachc
To jest jakoś tak, że wynikiem jest div, a textarea jest ukryte. Po prostu div się aktualizuje zgodnie ze zmianami w textarea.
_Cartman
a czy znacie jakieś prostsze i mniej rozbudowane przykłady niż TinyMCE? Bo to rozgryźć i zobaczyć jak działa nie jest tak łatwo... takie totalnie proste przyklady/tutoriale?
Garrappachc
Chcesz jakiś inny skrypt (nie znam) czy tutorial TinyMCE?
_Cartman
Chodzi mi o jakis tutorial pomagający napisanie takiego edytora, w którym bedzie można bezposrednio widziec formatowanie. A inne skrypty z takim widokiem (tylko duzo prostsze do przeanalizowania / posiadające tylko podstawowe funkcje) rownież bylyby mile widziane smile.gif
Garrappachc
W Tiny nie musisz mieć wszystkiego włączonego.

Obczaj:
Sekcja HEAD:
  1. <sript type="text/javascript" src="tinymce/jscripts/tiny_mce/tiny_mce.js"></script>

Potem BODY:
  1. <script type="text/javascript">
  2. tinyMCE.init({
  3. mode: "textareas"
  4. // reszta ustawień
  5. ,theme: "advanced"
  6. ,theme_advanced_toolbar_location: "top"
  7. ,theme_advanced_buttons1:
  8. "undo, redo, separator, bold, italic, underline, justifyleft, justifyright, justifycenter, separator, bullist, separator, image cut, copy, paste, separator, link, unlink, paste, cut, copy, code"
  9. ,theme_advanced_buttons2: ""
  10. ,theme_advanced_buttons3: ""
  11. ,entity_enoding: "raw"
  12. ,remove_linebreaks: false
  13. ,inline_styles: false
  14. ,convert_fonts_to_spans: false
  15. })

Bardzo proste.
_Cartman
jednak to nie zmienia faktu, ze nadal nie wiadomo jak ten div umnożliwia edycje sformatowanego tekstu, jak to w ogole działa smile.gif chodiz mi bardziej o coś, co pokaże krok po kroku jak osiagnąc efekt umożliwiający edytowanie sformatoiwanego tekstu w textarea tak jak w wordzie, np. mamy 24pt czcionke na srodku - to kursor jest 24 punktowy i na srodku. nie chodiz mi o wykorzystywanie skryptu, tylko o poznanie mechanizmu ktorym operuje i byc moze napisanie czegos podobnego. dlatego piszę tutaj, bo jak do tej pory nie udalo mi sie znalesc nic ciekawego dzieki google'om.
gekon
Poszukaj (google i forum bo było): display mode.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.