Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Popularnośc serwisów społecznościowych
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Moli
Ostatnio zastanawiałem się nad popularnością serwisów społecznościwych. Jak widać na przykładach nasza-klasa.pl, grono.net czy na zagranicznych typu myspace.com czy facebook.com są one popularne i to bardzo. Jak myślicie, czego ludzie tak na prawde szukają w takich serwisach ?
AxZx
moze to jest wynik owczego pedu?
jezeli chodzi konkretnie o NK to moze ludzie chca zaspokoic swoja ciekawosc? chca jakis nowych emocji zwiazanych z obejrzeniem zdjecia kolegow z dawnych lat?

polecam artykul
http://przekroj.pl/index.php?option=com_co...2&Itemid=51
mike
W jednym zdaniu: Człowiek to stworzenie stadne i społeczne.
Serwisy takie dają możliwość bycie członkiem wielu społeczności naraz nie ruszając się z domu.

Niewiele osób na na tyle dużo czasu by jednego dnia spotkać się z przyjaciółmi, odwiedzić starą szkołę, być w pracy, pójść pograć w szachy do Domu Kultury, potem czegoś pouczyć się a jednocześnie połowę dnia przesiedzieć na forum.php.pl a wieczorem zrobić jeszcze sto innych rzeczy.

Możliwości internetu powodują, że nasze możliwości bycia członkiem dowolnego stada są ogromne. I ludzie z tego korzystają.
Moli
Ok, a jeszcze jedno pytanie. Jak serwisy tego typu przeprowadzają badania, które dodatki odniosą sukces a które nie ?
mike
Cytat(Moli @ 13.01.2008, 11:55:17 ) *
Ok, a jeszcze jedno pytanie. Jak serwisy tego typu przeprowadzają badania, które dodatki odniosą sukces a które nie ?
Wydaje mi się, że w przypadku serwisów społecznościowych zasady są takie same jak w przypadku każdych innych serwisów. Poza badaniami marketingowymi sami Twórcy stawiają sobie pytania czego oczekiwaliby od takie serwisu gdyby byli jego użytkownikiem.

Jedyna różnica jest taka że dostarczony serwis i jego możliwości/funkcje muszą pozwolić na oddanie władzy użytkownikom. Bo to użytkownicy napędzają i tworzą te serwisy a nie ich twórcy. Twórcy tworzą tylko plac zabaw, w którym inni się bawią.
maciasgta
Według mnie jest bzdurą to co napisali w tym artykule, dlaczego ma to upaść? Co roku różne szkoły kończą setki tysięcy uczniów, więc będą szukali znajomych. Dlaczego takie serwisy są popularne? Ponieważ ludzie są ciekawi co się dzieje z znajomymi ze szkoły, być może ktoś był kiedyś pośmiewiskiem klasy w podstawówce a po 15 latach jest szefem firmy, to imponuje innym, a ten któś czuje się lepiej. Problem w tym że nasza-klasa robi sobie troche jaja z ludzi zmieniając te serwery, niech zamkną serwis na 24-48 h i zrobia to jak trzeba. Przecież to chodzi jak żółw, a naprawde jeżeli by powstał klon serwisu który by jakoś przyciągnoł ludzi to nasza-klasa upada. Twórcy teraz zbiorą kokosy, potem sprzedadzą nasza-klase za pare milionów złotych i wystartują z nowym projektem. Poprostu tak się zarabia kasę - najwazniejszy jest POMYSL. Swoją drogą takie serwisy w USA są juz długo ciekawe dlaczego dopiero rok temu któś wpadl zeby takie cos w polsce zrobić.

Pozdrawiam Panów
Moli
No ok, ludzie potrzebują akceptacji i życia w grupie. Ale czemu jedne serwisy się przebijają inne nie, skoro mają praktycznie identyczne opcje. Przykład myspace i facebook. W polsce oprócz liderow, inne serwisy sa malo znane.
Cysiaczek
Działa to na takiej samej zasadzie, na jakiej większe fragmenty materii w kosmosie przyciągają mniejsze - grawitacja.
Skutecznie też wspomagają się reklamą i dbają o użytkownika.

Pozdrawiam.
nrm
Cytat(maciasgta @ 13.01.2008, 12:11:23 ) *
Swoją drogą takie serwisy w USA są juz długo ciekawe dlaczego dopiero rok temu któś wpadl zeby takie cos w polsce zrobić.

takich serwisów w polsce jest przynajmniej 4, i są od dluzszego czasu. po prostu trzeba miec szczecie w biznesie, nic wiecej (bo w przypadku NK to ani pomysl, ani tym bardziej wykonanie).szczescie, szczescie i jeszcze raz szczescie.
Moli
A jeszcze mam pytanie, z innej beczki i zdaje sobie sprawe ze moge nie dostac odpowiedzi. No ale może akurat się trafi ktoś kto będzie wiedział. Ile zarbiają właściciele polskich serwisów społecznościowych (grono.net czy fotka.pl) ? Oczywiscie wiem ze to nie bede dokladne, ale chodzi mi o przyblizone. Mozna z takiej strony życ dostatnie ?
plurr
tutaj link odnosnie sprzedazy udzialow z naszejklasy http://e-lama.pl/artykul.php5?id=4092

mysle ze ci tworcy zebrali kokosy i teraz smialo moga zostac rentierami, a programowac to sobie beda by zaspokoic swoje ambicje. Najwazniejszy jest pomysl i wyobraznie, zaloze sie ze wiekszosc z nas pluje sobie teraz w twarz ze nie wpadla na cos podobnego biggrin.gif
nrm
@Moli: poszukaj informacji o fotce, ta spółka publikuje dane o swoich przychodach

@plurr: to źle myślisz bo mechanizmy inwestowania działają zgoła inaczej niż twoje "n baniek do kieszeni".
Sadu2
A dlaczego tak wszyscy piszą, że:

Maciej Popowicz, twórca Naszej-klasy jest teraz najbogatszym studentem RP.

Moim zdaniem to gów... prawda. I cały ten serwis to jeden wielki bajzel. Dzisiaj było w wiadomościach na tvnie chyba, o naszej klasie.

A ja sie zgadzam całkowicie z tym artykułem.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.