Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] input i licznik
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
outsider
Witam

Mam pytanie - czy w jednym pliku cookies dalo by sie wcisnac kilka zmiennych ? Opisze moj problem jasniej : po wejsciu na strone cookies zapisuje ('uzytkownik', ++$_COOKIE['$licz'], time()+xxx); czyli poprostu nalicza wejscia, ale cookies 'uzytkownik' ma byc na kazdej podstronie serwisu aby naliczac wejscia - nie wiem jak to zrobic, szukalem, kombinowalem ale nic z tego nie wyszlo. Odczytywanie moze byc za pomoca tablicy lub foreach (foreach - nie wiem dokladnie czy moze). Wszystko powinno byc w jednym pliku cookies (najlepiej w jednym, podstron troche jest, moze byc w kilku). PROSZE BARDZO jak by ktos mogl odpowiedziec na pytanie i/lub podac przykladowy skrypt (lub juz gotowy) bylbym BARDZO wdzieczny  smile.gif Za odpowiedzi z gory dziekuje.

P.S. Pierwszy post.
outsider
Czytalem juz o tym, ale ja musze to miec w cookies :| a jak nie, to sam nie przerobie tych przykladow co podales w linkach, zeby zapisaywac w bazie/cookies. Bylby ktos tak mily i podalby gotowy przyklad ? Bardzo prosze smile.gif

Naprawde nikt nie wie ? Zakladajac tu konta mialem przekonanie ze dostane odpowiedz - tak lub nie, a tu nawet odpowiedzi czy to sie da zrobic( 1 odpowiedz, ktora mi nic nie dala )... Ale jak by sie ktos znalazl kto by wiedzial prosze, niech mi pomoze.

Pozdrawiam
Kicok
Tak, da się to zrobić.

ZAPIS:
- Serializujesz tablicę danych
- Zapisujesz do ciasteczka

ODCZYT:
- Deserializujesz ciasteczko
- Operujesz znowu na tablicy

Wszystko to da się zrobić przy użyciu: serialize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, setcookie" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, unserialize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

Pamiętaj, ze w jednym ciasteczku możesz zapisać co najwyżej 4kB danych.
outsider
Dzieki, teraz juz mi cos swita. Mam kolejne pytanie - nie bede zakladac nowego tematu:

[JAVASCRIPT] mam

CODE
d=prompt(" Podaj koszt:")*1;

chce aby w "d" mozna bylo wpisac czesci dziesetne po przecinku czyli replace(',','.') tylko mam problem gdzie wpisac te reaplace, prosze o pomoc smile.gif

Pozdrawiam 

Ok problem sam rozwiazalem Rkingsmiley.png temat do usuniecia. Dzieki za pomoc Kicok :]

Jednak jest jeszcze jeden problem, oto kod

CODE
function licz(form)      // Funkcja JavaScript //

{

<?php
include ("obliczono.php");      // wlaczenie oblicz.php kiedy nastepuje function licz //
?>

}

...nizej...

<INPUT type="button" value="Oblicz" onclick="licz(this.form);">

Wiec tak, po nacisnieciu ma byc funckja licz() - (JS) i w tej funkji obliczono.php - gdzie obliczono.php ma wartosc:

CODE

<?php

setcookie ('obliczono', ++$_COOKIE['obliczono'], time()+2592000);

?>

Jak sie domyslacie po nacisnieciu "Oblicz" ma nastapic funkcja i w niej ma powiekszac sie cookies o jeden, ale mi zamiast po nacisnieciu "Oblicz", cookiesa nalicza odrazu po wejsciu na strone :| Prosze o pomoc. Z gory dziekuje

Pozdrawiam
Kicok
Język JavaScript dla PHP jest jak zwykły tekst.
Język PHP dla JavaScriptu to w ogóle kompletna abstrakcja.

Nie można tych języków łączyć, a już na pewno nie w taki sposób. Poczytaj o dostępie do cookies z poziomu JS, ewentualnie o AJAX.
outsider
Tez taz myslalem, ale nie bylem do konca pewny. W takim razie jak by to wygladalo w JavaScript ? Szukalem podobnych skryptow ale nie umialem ich skonfigorowac na moja potrzebe :| Do <input> dodalbym jakas funckje onclick ktora naliczala by ilosc klikniec na ten input. Prosze Was o pomoc smile.gif Z gory dziekuje !

Pozdrawiam
outsider
W tym linku nie ma tego o co prosilem, czyli licznik klikniec na input(button). Moglby ktos to dla mnie zrobic (gotowy skrypt lub link) ? Prosze, bylbym bardzo wdzieczny smile.gif Z gory dziekuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.