jasko
12.08.2008, 20:51:32
Witam,
jak zrobić coś takiego że mam warunek i jak jest on spełniony to wyświetlany jest formularz?
chodzi mi o samą metodę "umiejscowienia" kodu html w php
dla przykładu
<?php
if (warunek==1){
echo("<form enctype="multipart
/form
-data
" action="paneladmin
.php?go
=1" method="POST
"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="50000" />
<input name="plik
" type="file" /> <input type="submit" value="Wyslij plik" />
</form>");
?>
nie działa
behu
12.08.2008, 20:55:00
<?php
if (warunek==1){
echo '<form enctype="multipart/form-data" action="paneladmin.php?go=1" method="POST"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="50000" />
<input name="plik" type="file" />
<input type="submit" value="Wyslij plik" />
</form>';
}
?>
tak powinno działać
internauta50
12.08.2008, 21:01:23
ok działa dzieki,
tylko ze mam jeszcze jedno pytanie, bo nigdzie nie moge znaleźć
czym własnie sie to różni
<?php
?>
nie wiem czy podałem wszystkie dobre kombinacje ale jeżeli ktoś zna jakiś link do strony albo wie to proszę niech napisze.
Michał
klocu
12.08.2008, 21:05:13
echo 'cos'; - nie przetwarza tekstu, wrzuca go jak dostaje
echo "cos"; - analizuje treść pod katem zmiennych, najpierw analiza potem zwrócenie
a te nawiasowe echa, to pozostałości po funkcji (nie wiem jak to wytłumaczyć) stosowania nikt nie broni, ale nie wnosi to nic do kodu, bo po co stosowac zapis funkcji jeśli coś funkcja nie jest
no jak nie możesz znaleźć skoro manual wyraźnie o tym mówi?
Crozin
12.08.2008, 21:08:55
Tutaj się dowiesz:
http://pl2.php.net/manual/pl/language.types.string.phpA co do echo(...) i echo ...
Echo to nie jest funkcja, tylko konstrukcja jezykowa i powinno się stosować zapis bez nawiasów.
behu
12.08.2008, 21:09:28
<?php
$zmienna = 'cos'; //jakas zmienna
echo "tekst $zmienna"; // wyświetli 'tekst cos' echo 'tekst $zmienna'; // wyświetli 'tekst $zmienna' echo("tekst $zmienna"); // wyświetli 'tekst cos' echo('tekst $zmienna'); // wyświetli 'tekst $zmienna' ?>
edit:
koledzy byli szybsi