Cytat(Crozin @ 12.08.2008, 23:15:37 )

@Ar2r: z .doc tak łatwo się nie da.
Z tego co pamiętam to przy pomocy COMa się da - ale jest to strasznie niewygodne i w "standardowym hostingu" może być z tym cięzko:
http://www.phpbuilder.com/columns/yunus20031124.php3?page=2spróbowałem tego kodu ale mielił mi dyskiem strasznie i wykonywał się chyba z 15 sekund
Cytat(Ar2r @ 12.08.2008, 23:25:33 )

Da się

. Wykorzystuję standardowe funkcje php do: pobrania zawartości pliku .doc, wrzucenia do bazy, pobrania z bazy i udostępnienia użytkownikowi
a da sie jakoś z pominieciem bazy ?
ogolnie chodzi mi o cos takiego ze mam normalny formularz z kilkoma polami. przy wysłaniu formularza otwiera się plik wzór - dziurawiec i w miejsce dziur wstawiane sa zmienne z formularza, a następnie wypełniona całość zapisywana jest jako nowy plik.
narazie znalazłem coś takiego:
<?php
$word = new COM
("word.application") or
die ("Could not initialise MS Word object."); $word->Documents->Open(realpath("dok1.doc"));
// Extract content.
$content = (string) $word->ActiveDocument->Content;
$word->ActiveDocument->Close(false);
$word->Quit();
$word = null;
?>
to otwiera plik i wypisuje jego zawartość
ale tez nie wiem czemu sie wykonuje tak długo hmm czy to korzysta z worda zainstalowanego w systemie?
edit: to tworzy w systemie proces winword.exe i go nie usuwa i po tem jest tyle takich procesów ile razy sie wywołało skrypt... wiec raczejto do niczego