Mam problem z przekazaniem danych do bazy za posrednictwem wml i php.. Ponizszy plik przekazuje dany i jesli wyswietle z poczatku echo, zmienne dochodza.. jednak problem lezy w ich zamianie i nie wiem jak temat ugryzc..
czesc pliku z formularzem (wstawiam w znaczniki html bo wml nie sa przewidziane..

<anchor>Zaloz Konto <go href="rejestracja2.php" method="post"> <postfield name="login" value="$(login)"/> <postfield name="pass" value="$(pass)"/> <postfield name="mail" value="$(mail)"/> </go> </anchor></p>
plik odbioru:
<p align="center">Rejestracja w serwisie<br/></p> <? // dzieki liniom ponizej wiem ze dane docieraja do formularza (bez znakow komentarza oczywiscie..) //echo '$(login)'; //echo '$(pass)'; //echo '$(mail)'; //utworzenie ktorkich nazw zmiennych $username=$_POST['$(login)']; $password=$_POST['$(pass)']; $email=$_POST['$(mail)']; if (!$username || !$password || !$email) { echo '<p>Nie podano wymaganych danych<br />' .'Wroc do poprzedniej <a href="rejestracja.php">strony</a> i sprobuj ponownie.</p>'; } { } //dane do bazy danych include ('kumpi.php'); // Połaczenie z baza danych $db = mysqli_connect ($db_adress,$db_login,$db_pass); $db->select_db ($db_name); //dodanie rekordow $zapytanie = "insert into poratl_users values (NULL,'".$username."', '".$password."', '".$email."', NULL, NULL)"; $wynik = $db->query($zapytanie); if ($wynik) echo "<p>Rejestracja przebiegla pomyslnie.<br /> Mozesz sie teraz<a href='index.php'>zalogowac</a></p>."; ?>
Bylbym wdzieczny za podpowiedz jak te dane ze zmiennych $(nazwa) przeksztalcic poprawnie na zmienne php $nazwa, tak zebym mogl to sobie do bazy danych wpakowac..
Szukalem cokolwiek na stronie ze specyfikacja.. ale nie znalazlem odpowiedzi..