Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] dodawanie rekordow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
king
Witam....
mam maly problem otoz. party.gif
mam tabele (zmyslam) koldry..... i w niej mam kilka rodzaji.... wyswietlam je za pomoca php na stronie i obok kazdej koldry mam akcje "kup" chcialbym aby po nacisniecu kup dana koldra zostala dodana do tabeli "kupioneprzez" wraz ze wszystkimi swoimi danymi oraz nazwa uzytkownika.. i wtedy ja sobie to wyswietle na stronie:)... jak cos takiego zrobic.... ? blinksmiley.gif wiem ze podobnie dziala foregin key. dry.gif
jakies przykladowe zapytanie by sie zdalo guitar.gif
slawny
To zrób tak że bedziesz wyswietlal towar a obok link do kupna w ktorym bedziesz przekazywal id
towaru.
Pozniej w drugim pliku(o ile nie robisz tego w jednym) z geta pobierasz id. Zapytanie do bazy o "wlasciowsci" tej koldry i INSERT into koldry_costam values('$nazwa_uzytkownika','wlasciwosci'..........)
golaod
A jaki sens w ogole drugi raz kopiowac te same dane
Masz tabele z userami zatem dorob tabele koszyk
id,id_rzeczy,ilosc,id_usera
Dzieki temu potem robisz JOIN'a po id_rzeczy wyszukujesz all(*) z tabeli "produkty" dajmy na to.
drPayton
Przykład:
Tabela kołdry (id, nazwa, opis etc)
Tabela użytkownicy (id, imie, nazwisko, login etc)

Tabela zakupy (id_koldry, id_uzytkownika, data_zakupu etc)
Ta tabela łączy dwie poprzednie, między którymi występuje relacja wiele-do-wielu rozbijając ją na dwie relację 1-do-wielu.

Jeżeli zakupy - to najpewniej user musi się zalogować. Podczas logowania zapisuj do sesji jego id. W momencie dokonania zakupu (kliknięcie KUP etc) do tabeli 'zakupy' dodawaj id kołdry przekazywane POSTem lub GETem (wtedy porządna walidacja, oraz potwierdzenie usera) i tylko id. Nie powinieneś dublować wartości pól takich jak nazwa czy opis (wyjątek: archiwum).

edit: no i @golaod mnie uprzedził ;P Ale dokładnie o to chodzi...
king
powiem wogole co naprawde robie z nudow tongue.gif
czyli mini gre internetowa..... zostal mi tylko do zrobienia ekwipuenk i potem cos wymysle i zaczne tworzyc cos innego smile.gif
mam tabele bronie i tam sa pola..... nazwa, obrazenia, atak, obrona, jak wejde sobie do skelpu i nacisne kup to chcialbym zeby dodawalo mi rzecz do ekwipunku,
i dlatego chce zrobic nowa tabele, w niej beda przedmioty wraz z calym opisem oraz nawa uzytkownika badz id, i wtedy skrypt wyszukuje w tej tabeli broni gdzie jest to id...potem mi dodaje wszystkie obrazenia, jak i postaci jak i z broni,
i nie wiem wkoncu jak zrobic zeby bylo dobrze......
golaod
Skoro masz tabele bronie to po co KOPIOWAC jej zawartosc do ekwipunku usera ?
Tabela ekwipunek
id,id_usera,id_rzeczy EOT
drPayton
No dokładnie tak jak zostało przed chwilą napisane. Robisz tabelę łączącą tabele gracz i broń. W takich grach każdy item jest "osobny". Potrzebujesz więc jeszcze jednej tabeli, a w podsumowaniu tak:

- tabela gracze (to jasne)
- tabela bron_opisy, zawierająca opisy i charakterystykę broni
- tabela bron zawierająca dane broni istniejacej faktycznie w grze (kupionej w sklepie, dropniętej w lokacji etc). Każdy bowiem item w grze ma swoje unikalne id. Tu będzie więc id z tabeli bron_opisy, id z tabeli prefixy (jesli istnieje coś takiego u Ciebie), id z tabeli sufixy (analogicznie).
- tabela przypisująca daną konkretną broń (czy ogólnie item) do gracza.

To jakie zada w walce dmg etc określasz każdorazowo realizując algorytm walki pobierając odpowiednie charakterystyki z tabel bronie_opisy, prefixy, sufixy. łączysz JOINem i na podstawie otrzymanej tabeli złączonej masz dane do algorytmu.

@down: A bo w sąsiedniej zakładce mam akurat taką gierkę odpaloną haha.gif
golaod
No ja sadze, ze z sufixami i prefixami to juz lekko przesadziles biggrin.gif To nie diablo w koncu ;p Chociaz to nie glupi pomysl zrobic cos takiego (jeszcze w desen tej gry)
king
czyli po prostu skorzystac z kulcza obcego?tongue.gif
mam zrobic takie tabele:)
-tabela gracze (to juz mam dawno ;p)
-tabela bron_info( tu beda wsyzstkie bronie wraz z opisami)
-tabela bron_kupiona ( id broni , tu beda wszystkie bronie z gry, czyli np 10 tych samych mieczy kupionych gdzies tam?) mozesz powiedziec o co Ci chodzilo z tymi prefixam i sufixami? smile.gif
-tabela bron_graczy ( id broni z tabeli bron_kupiona, id gracza)

skrypt walki mam, to z polaczeniem dmg sobie poradze:)
najgorsze to zrobic ten ekwipunek;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.