Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]lista rozwijana + checkbox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
user123
Witam!

W jaki sposób można zrobić listę rozwijana z możliwościa zaznaczenie przy kazdym polu elementu checkbox? Czy da się to zrobic w html'u?

z poważaniem
FliSs_tCv
Możesz to jakoś dokładniej opisać bo nie wiem dokładnie o co Ci chodzi ? z tego co zrozumiałem przy wybraniu jednego z pola select chcesz aby pokazały się checkbox?
decha-design
Nie rozumiem zbytnio ... chcesz aby wyświetlone chceckboxy były zależne od wybranego pola w select?

Jeżeli tak .. to tylko w JavaScript
user123
chce aby w liście rozwijanej można było wybrać kilka wariantów, a nie tylko jeden i aby każdy kolejny wybór był jakos zaznaczony np. przez zaznaczony element checkbox, który znajduje się od początku uruchomienia listy przy kazdej opcji:

[]pierwszy_element
[]drugie_element
[]trzeci_element

gdy wybiora np. drugi i trzeci to mam

[]pierwszy_element
[*]drugie_element
[*]trzeci_element

smile.gif
Czapla
  1. <select name="nazwa" multiple="multiple">
  2. <option>Tu wpisz pierwszą możliwość</option>
  3. <option>Tu wpisz drugą możliwość</option>
  4. <option>Tu wpisz trzecią możliwość</option>
  5. <option>Tu wpisz czwartą możliwość</option>

Dodatkowe możliwości wybiera się trzymając wciśnięty klawisz Ctrl ("Control") lub przeciągając myszką.
user123
@Czapla lecz ja chcialem do takiej listy wrzucić checkboxy ponieważ zaznaczanie z ctrl jest bardo nie intuicyjne
v1t4n
Cytat
@Czapla lecz ja chcialem do takiej listy wrzucić checkboxy ponieważ zaznaczanie z ctrl jest bardo nie intuicyjne

Jest i na to rada:
  1. <i>Aby wybrac wiecej niz jedna opcje uzyj klawisza Ctrl</i>
  2. <select name="nazwa" multiple="multiple">
  3. <option>Tu wpisz pierwszą możliwość</option>
  4. <option>Tu wpisz drugą możliwość</option>
  5. <option>Tu wpisz trzecią możliwość</option>
  6. <option>Tu wpisz czwartą możliwość</option>
user123
ha ha ha;pp bardzo śmieszne
v1t4n
Jedyna opcje jaka widze to JS.
Chechbox musialby byc obrazkiem narzuconym na tlo (ofc wersja zaznaczona i odznaczona).
Zrobic tablice boolean ktora bedzie odpowiadala za zaznaczenie.
Na Selelecta na onChange nalozyc funkcje ktora bedzie:
- sprawdzala wartosc selecta
- updatowala tablice z booleanem
- zapetlala sie na cala tablice i ustawiala option[id].style.background-image w zaleznosci od true i false

Sry ze nie pokaze skryptu bo go nie mam - nie lubie pisac w javie;p nie mam debuggera;d
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.